V Českých Budějovicích se dohodlo ANO s Občany, TOP 09 a lidovci

České Budějovice - Svou budoucí městskou koalici zná zřejmě už i jihočeská metropole. Na spolupráci v Českých Budějovicích se v noci dohodli zástupci ANO, Občanů pro Budějovice, TOP 09 a KDU-ČSL. V tamním zastupitelstvu mají strany většinu 27 ze 45 hlasů, primátorem se stane Jiří Svoboda za ANO. Původně přitom byla ve hře koalice ve vládním formátu ANO, ČSSD a KDU-ČSL, jednání ale ztroskotalo na požadavcích sociálních demokratů. ČSSD však svůj boj za udržení se v radě nevzdává.

„V jedenáctičlenné radě budeme mít pět zastupitelů, Občané pro Budějovice čtyři a KDU-ČSL s TOP 09 po jednom,“ upřesnil lídr hnutí ANO Jiří Svoboda s tím, že o personálních otázkách budou strany jednat dnes v podvečer. 54letého Svobodu však sněm ANO už před dvěma týdny nominoval do funkce primátora.

V dosavadní koalici na radnici tak zřejmě hnutí ANO nahradí ČSSD a po letech se tam vrátí lidovci. „Koalice ve stávající podobě nebyla předem dohodnutá, nejednali jsme za zády ČSSD. Před nočním jednáním se ale sešel sněm ANO, který nám rozvázal ruce a určil další postup při jednání,“ uvedl Svoboda. Koalice vzešla z nabídky lídrů stran v prvním kole vyjednávání.

Jiří Svoboda
Zdroj: Václav Pancer/ČTK

Jiří Svoboda (nestr. za ANO)

  • narozen: 24. listopadu 1959 v Pardubicích (54 let)
  • vzdělání: Vysoká škola strojní a elektrotechnická v Plzni
  • současné povolání: mediální poradce
  • dřívější povolání: operátor v Jaderné elektrárně Dukovany, později v Jaderné elektrárně Temelín, v letech 1993 až 1999 zaměstnanec Českého rozhlasu, poté zaměstnanec společnosti Brněnské veletrhy a výstavy Brno, následně obchodní náměstek ve stavební firmě OHL-ŽS Brno, poté ředitel Českého rozhlasu České Budějovice, naposledy zastával funkci náměstka generálního ředitele Českého rozhlasu pro strategii a rozvoj (z místa odešel kvůli kandidatuře ve volbách)
  • politická kariéra: nestraník, v letošních komunálních volbách byl lídrem hnutí ANO v Českých Budějovicích

ČSSD se mezitím rozmyslela

Pro vítězné ANO i ČSSD byl půdorys vládní koalice od začátku vyjednávání prioritní. Původní rozhovory společně i s KDU-ČSL ale skončily poté, co si sociální demokraté kladli pro vítězné ANO nepřijatelné koaliční podmínky, aby v městské radě ČSSD obsadila stejně jako vítěz voleb pět křesel a k tomu navíc i post primátora.

Podle lídra českobudějovických sociálních demokratů však ještě není rozhodnuto. V pátek večer totiž prý ČSSD dostala od ANO další novou nabídku. Hnutí však podle něj ani nevyčkalo na odpověď, která zní pozitivně, tedy že ČSSD s tímto novým návrhem souhlasí, a v noci se mezitím dohodlo s Občany pro Budějovice, TOP 09 a KDU-ČSL.

Miroslav Joch, člen vyjednávacího týmu ČSSD, pro ČT24:

„Měli jsme už dvě dohody. Pak přišla nějaká jiná třetí varianta, my jsme řekli, že si to musíme projednat a mezitím hnutí ANO jednalo s někým jiným. Je otázka, jestli ta nabídka, která zazněla ze strany ANO včera, byla myšlena vážně či nikoliv.“

Sociální demokraté už dříve odmítli uzavřít koalici, kterou jim nabídlo dosud vládnoucí hnutí Občané pro Budějovice, ve které by ČSSD dostala čtyři křesla v radě včetně primátora, OPB tři, TOP 09 dvě, stejně jako KDU-ČSL. Zejména předsedovi městské ČSSD Jiřímu Trachtovi vadilo obvinění lídra OPB a primátora Juraje Thomy ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Obecní volby v Českých Budějovicích vyhrálo hnutí ANO, které získalo 20,65 procenta hlasů a v zastupitelstvu bude mít 12 křesel. Druhé ČSSD hlasy vynesly devět mandátů, třetímu hnutí Občané pro Budějovice osm mandátů, čtvrté KSČM šest, TOP 09 čtyři, lidovcům a ODS po třech.