Uzavírka D1: Kvůli stavbě mostu byla dálnice do rána uzavřená

Jáchymov (Vysočina) – Dálnice D1 byla v noci na dnešek devět hodin uzavřena mezi Velkou Bíteší a Lhotkou na Žďársku kvůli montáži nosníků nadjezdu u vsi Jáchymov. Práce souvisí s modernizací tohoto úseku dálnice. Provoz mezi 162. a 153. kilometrem byl v obou jízdních pruzích obnoven v 6:00, podle plánu.

Po objízdné trase přes Velkou Bíteš, souběžné s dálnicí, jezdila auta od pondělních 21:00. Na provoz dohlíželo šest policejních hlídek. Doprava na dálnici byla obnovována postupně. Ve směru na Prahu začala auta jezdit v 5:45, o čtvrt hodiny později se rozjel také směr na Brno.

Dělníci staví u Bíteše dálniční nadjezd k Jáchymovu jako náhradu za loni zbourané přemostění. Polovinu železobetonových mostních nosníků usadili už v neděli nad částí D1, která je uzavřena kvůli opravám. V noci na dnešek pomocí jeřábu ukládali na připravené základy zbývající čtyři nosníky o hmotnosti zhruba 38 tun nad druhou polovinou dálnice směrem na Prahu. Poslední z nosníků byl uložen na své místo asi tři hodiny po půlnoci.

U Bíteše byly kvůli rozšíření dálnice zbourány celkem tři dálniční nadjezdy. Obnoveny budou dva z nich. Druhý most bude vystavěn příští rok.

Poslední velká uzavírka D1 – další až po zimě (zdroj: ČT24)

Podzimní prázdniny jsou letos na dálnici D1 „pastí“. O víkendu byl provoz mezi 194. a 196. kilometrem u Brna sveden v obou směrech jen do jednoho jízdního pruhu. Omezení jsou v rámci modernizace i na úsecích 41.–49. km a 66.–75. km. Ta potrvají až do středy. Od začátku prázdnin až do poloviny listopadu pak zůstane uzavřená křižovatka Všechromy ve směru na Prahu. Jde ale o uzavírku spíše lokálního významu.