Komu slouží použité oblečení z kontejnerů? V Ostravě i firmě z Polska

Ostrava – Mezi kontejnery na použité šatstvo v Ostravě se objevily nádoby firmy z Polska, která nemá žádnou smlouvu s městem o pronájmu a nespolupracuje ani s tamními charitativními organizacemi. Lidé tak v domnění, že pomáhají místním bezdomovcům, přispívají firmě, která sídlí v polském městě Skarżysko-Kamienna asi tři sta kilometrů od hranic. Patří k největším zpracovatelům použitého oblečení na světě, přičemž velkou část věcí posílá do rozvojových zemí nebo je také prodává do second handů. A ostravská charita má před nacházející zimou prázdné sklady, přestože dárců oblečení není málo.

Ředitel společnosti Charita Ostrava Martin Pražák potvrdil, že v Ostravě „operují“ i organizace, kterým jde spíše o byznys než o charitu. „V současné době se objevuje obrovské množství pseudosociálních organizací, které sbírají šatstvo, jež údajně předávají charitativním organizacím. My však od nich nic nedostáváme,“ řekl Martin Pražák. Tyto firmy oslovují obyvatele i prostřednictvím letáčků, které házejí do schránek.

Charita, která má jen klasická sběrná místa použitého šatstva, dostává oblečení z kontejnerů pouze od Armády spásy. Ta začala tímto způsobem sbírat věci pro lidi v nouzi v minulém roce. V Ostravě, Opavě a Krnově má asi sedmdesát svých označených kontejnerů. Lidé, kteří se zbavují zachovalého starého oblečení, však nerozlišují, čí kontejner použijí. „Lidé si zvykli dávat oblečení i do neoznačených kontejnerů, takže k nám se z toho nedostane nic,“ potvrdil ředitel Armády spásy pro Moravskoslezský kraj Tomáš Surovka.

Šéfové Charity Ostrava i Armády spásy proto doporučují obyvatelům Ostravy, aby pomáhali prostřednictvím zavedených sociálních organizací, jako je Charita, Armáda spásy nebo Slzeská diakonie, které zaručují, že se darovanými věci nebudou zásobovat třeba second handy v Polsku.