Zámecká zahrada v Mikulově se vrací v čase

Mikulov – Několikrát odkládaná obnova mikulovských zámeckých zahrad začala. Během rekonstrukce za čtyřicet milionů korun se má parku vrátit jeho podoba z doby raného baroka. Zámecká zahrada bude kvůli opravám pro návštěvníky až do příštího léta uzavřená. Pak se znovu ukáže v podobě, v jaké existovala před čtyřmi stoletími.

Místo strohého anglického parku, který v poválečné době málem zanikl, vznikne rozkvetlá barokní zahrada. Dělníci začali pracovat na proměně parku, který obklopuje mikulovský zámek. Za necelý rok by mu měli vrátit podobu, v jaké ho znali majitelé zámku z rodu Dietrichsteinů.

Velkou změnu zaznamenají návštěvníci třeba u jižního průčelí zámku, které bylo v minulosti považováno za reprezentační. „Obnova této části zahrady spočívá v obnově propojení zámeckých interiérů a zahrady pomocí zahradního schodiště,“ popsala probíhající změny koordinátorka rekonstrukce Milada Rigasová. „V době, kdy se dělala okružní přístupová, takzvaná kočárová cesta do zámku, se to všechno zrušilo, zasypalo a teď nacházíme pouze zbytky,“ dodal architekt Ivan Otruba, který je autorem projektu.

O obnově zahrady hovoří koordinátorka rekonstrukce Milada Rigasová (zdroj: ČT24)

Zámecká rezidence v Mikulově byla budována s ohledem na svoji polohu a široké okolí, které jí vytvářely doplňující kulisu. Zámek představoval velkolepou rozhlednu uprostřed malých umělecky ztvárněných děl, k nimž náležely kopie antických chrámů, altány a nejrůznější vodní díla jako fontány, vodotrysky a kaskády.

Podle Rigasové byla zahrada od roku 1945 jen udržovaná, nikdy se ale nekonala její obnova. „Zahrada byla od 16. do 21. století přestavována v duchu doby. Zámek také na konci druhé světové války vyhořel, byl zásadním způsobem poškozen a při obnově zámku docházelo i k devastaci zahradních úprav,“ dodala Rigasová.

Původní podoba zámecké zahrady v Mikulově
Zdroj: ČT24

Vedeni starou mapou z počátku 18. století teď stavbaři obnovují pozůstatky původních zahradních prvků a dostavují, co chybí. „Mícháme starou a novou technologii, aby byl vršek původní, ale dosahujeme toho i novými technikami,“ vysvětlil stavbyvedoucí Kamil Veselý. Stavebníci se potýkají taky s nedostatkem mikulovského vápence, který byl v původní zahradě hojně používán. Teď už se ale těžit nesmí, každý nalezený kus tak musí dělníci schovat pro pozdější použití.

Po dokončení rekonstrukce v srpnu příštího roku chtějí Mikulovští se svou zahradou konkurovat i nejkrásnějším moravským zámeckým parkům v Lednici nebo Kroměříži.

Mikulov - malá Itálie na Moravě

Mikulovský zámek stojí na výrazném skalním útesu, a tvoří tak nepřehlédnutelnou dominantu města. Svoji současnou podobu získal za vlády Dietrichsteinů. V roce 1945 při ústupu německé armády památka do základů vyhořela, avšak díky péči Spolku pro obnovu mikulovského zámku byl v 50. letech zámek náročně opraven. K nejzajímavějším součástem zámku patří zámecká knihovna a sál předků. V současnosti v zámku sídlí Regionální muzeum v Mikulově.

Jedna z pozoruhodností Mikulova je jeho „italský“ vzhled. Mikulovu ho předurčila již sama příroda. Bílé vápence Pavlovských vrchů se specifickými rostlinami a živočichy i mimořádně teplé a slunečné klima jako by zde vytvořily svéráznou enklávu krajiny jižní Evropy - Balkánu, Toskánska či severní Itálie. Počátkem 17. století získal Mikulov svoje typické panorama s mnoha italizujícími prvky, jež splynuly s domácími specifiky do jeho unikátní podoby a atmosféry.

Zdroj: Regionální muzeum v Mikulově