Cena vody na Turnovsku nadále stoupá, blíží se stokoruně za kubík

Turnov (Semilsko) – Vodárenské sdružení, které provozuje vodovody v Turnově a okolí, opět zdraží vodné. Již dnes patří k nejvyšším v Česku, podle vodáren je to paradoxně proto, že lidé vodou šetří a významně klesá spotřeba. Kritici sdružení jsou však přesvědčeni, že hlavní příčinou je spíše zastaralá infrastruktura a také nevhodná investiční činnost.

Voda v okolí Turnova bude stát již 97,85 Kč za metr krychlový (zdroj: ČT24)

Domácnosti v Turnově a okolí zaplatí příští rok za každý metr krychlový vody bezmála 98 korun. Vodohospodářské sdružení (VHS) Turnov zdražuje každoročně, a přestože napřesrok bude zvýšení cen mírnější než loni, rodiny jsou stále více nervózní. Již dnes platí čtyřčlenná rodina s malými dětmi za vodu kolem 14,5 tisíce za rok. Radnice zapojené do VHS tvrdí, že nic jiného než postupně zdražovat dělat nemohou. „Tohle bylo nejmenší navýšení, které se podařilo vyjednat, a které bylo i ostatními členy sdružení přijato,“ uvedl o plánovaném zdražení zhruba o dvě koruny turnovský starosta Tomáš Hocke. Vedení samotného sdružení růst cen komentovat nechce.

VHS Turnov naznačuje, že ho ke zdražování tlačí sami zákazníci tím, že ve snaze ušetřit snižují spotřebu vody. Za posledních deset let její spotřeba v regionu klesla více než o pětinu. Není to ale vše. Cenu vody na Turnovsku ovlivňuje také zanedbaná infrastruktura a podle opozice také nevhodná aktivita sdružení. „Příliš velká investiční činnost. Myslím, že by se tempo investic mělo změnšit,“ řekl turnovský zastupitel Petr Soudský.

V Turnově by politici chtěli cenu vody do budoucna alespoň zmrazit. Připouštějí ale, že to půjde jen těžko. Zdraží-li přitom voda i v dalším roce, lze již vážně očekávat cenu přesahující sto korun za kubík.