ANO vládne Ostravě. Primátor Macura chce s ČSSD odstranit korupci

Ostrava - Podle trojkoaliční dohody zvolila dnes jednatřicetičlenná většina nově zvolených zastupitelů ostravského magistrátu Tomáše Macuru primátorem Ostravy. Zástupce hnutí ANO bude vládnout se sociálními demokraty a lidovci. Macurovým prvním náměstkem je Lumír Palyza z ČSSD, lidovce bude jako náměstek zastupovat Zbyněk Pražák. Slibují především transparentní hospodaření s veřejnými penězi.

Padesátiletý Tomáš Macura zvolený za hnutí ANO je sedmým polistopadovým primátorem Ostravy. Střídá Petra Kajnara zvoleného za ČSSD, která v Ostravě vládla 12 let. Úspěšný ekonom, manažer a bývalý ředitel farmaceutické společnosti Walmark přichází s proklamovaným cílem odstranění korupce, klientelismu a nehospodárnosti. „Chci udělat maximum, abych nezklamal,“ řekl dnes. A koalice prezentuje, že chce otevřenou a transparentní radnici, která bude mimo jiné zveřejňovat smlouvy na veřejné zakázky na internetu.

ANO bude mít v jedenáctičlenné radě pět míst, ČSSD čtyři a lidovci dvě. Náměstky za ANO zastupitelé zvolili Radima Babince a Kateřinu Šebestovou, za ČSSD Lumíra Palyzu, Kamila Bednáře a Iva Hařovského, za lidovce Zbyňka Pražáka. Neuvolněnými radními budou David Pfleger a Libor Folwarczny z ANO, Libor Grygar z ČSSD a za lidovce bývalý ředitel ostravského studia České televize Ilja Racek.

Dotaz lidu: Bude nás řídit mafie?

Veřejná ustavující schůze nového zastupitelstva měla mnoho diváků. Při volbě prvního náměstka primátora Palyzy jeden z nich vytáhl transparent s nápisem: Správu majetku v Ostravě nám bude řídit mafie? Narážel tím na možnou korupci vedení ČSSD v souvislosti se zakázkami některých městských společností, jako je dopravní podnik nebo nemocnice, které prověřuje policie. Vedle moravskoslezského hejtmana nebo bývalé náměstkyně primátora Simony Piperkové byl právě Palzya jedním z politiků ČSSD, kteří měli stovky telefonátů s nyní obviněným lobbistou Martinem Dědicem. Ten je podezřelý, že vzal aspoň 30 milionů od firem, kterým díky vlivu na politiky domluvil lukrativní zakázky v Ostravě. Piperková nebude náměstkyní, ale jak dnes rozhodli zastupitelé, šéfkou finančního výboru.

Macura a jeho tým zprvu koaliční spolupráci s ČSSD nepreferoval, tvrdil, že její ostravští představitelé nejsou těmi pravými pro boj proti korupci a klientelismu. Po krachu koalice s hnutím Ostravak ale řekl, že spolupráce s ČSSD je možná a že strany se shodují ve svých programech z více než 90 procent. Na sebereflexi formou personálních změn, o které mluvil předtím, netrval.

Ostrava má nové vedení

Ostravak nedostal ani funkce ve výboru

Nelibost při volbě vedení magistrátu vzbudil také radní Ivo Hařovský z ČSSD, který působil v dozorčí radě Dopravního podniku Ostrava. Má být expertem na dopravu. „Pro nás je nepřijatelný člověk, který byl v dozorčí radě dopravního podniku v době, o kterou se zajímá kvůli podezřelým zakázkám policie. To je skandální,“ řekl lídr Ostravaka Lukáš Semerák. Ve volbách získalo hnutí Ostravak po ANO a ČSSD nejvíce hlasů, teď jde s občanskými demokraty a komunisty do opozice. Komunisté na rozdíl od Ostravaka dostali funkci ve výborech, kontrolní výbor povede Ivan Štefek z KSČM. Trojkoalice nicméně slibuje opozici křesla v dozorčích radách městských firem. Jedním z prvních úkolů trojkoalice udělat rozpočet na příští rok.

Primátor Tomáš Macura

Padesátiletý ekonom, manažer a podnikatel s více než dvacetiletou prací v řídících funkcích podniků. Absolvent oboru finance a úvěr na VŠE Praha a Prague International Business School. Posledních deset let pracoval ve třinecké farmaceutické společnosti Walmark jako finanční a poté generální ředitel a spoluakcionář. Za jeho působení se Walmark stal největším výrobcem vitamínů a doplňků stravy ve střední a východní Evropě. Roku 2007 byl finalistou soutěže Manažer České republiky. S politikou nemá zkušenosti, za ANO kandidoval jako nezávislý.

Tomáš Macura a Lumír Palyza
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

První náměstek Lumír Palyza

Devětačtyřicetiletý rodák z Nového Jičína je absolventem Vysoké školy báňské v Ostravě - fakulta strojní a elektrotechnická. Od roku 1984 žije v Ostravě-Porubě. Začínal jako důlní technik, pokračoval v řídících funkcích v OKD, v Pivovaru Radegast a v FC Baník Ostrava, kde byl také předsedou představenstva. Je členem ČSSD a v roce 2002 se poprvé dostal do zastupitelstva v Porubě, kde byl od roku 2008 až dosud starostou. Od roku 2006 je v zastupitelstvu ostravského magistrátu, od roku 2012 byl radním v koalici ČSSD s ODS.