Napadené volby v Českém Těšíně: Ze čtyř žalob už tři neuspěly

Český Těšín - SOS pro Český Těšín, jehož zástupci v čele s bývalým agentem StB Marianem Kuśem jsou podezřelí ze shánění voličů za peníze, samo napadlo zákonnost voleb kvůli nakupování hlasů. Soud ji ale zamítl. Další žalobu České pirátské strany, která upozorňuje na totéž, soud projedná v pondělí. Na snahu nakupovat v Českém Těšíně hlasy pro Kuśovu stranu upozornil i Nadační fond proti korupci. Mimo to policisté uzavřeli vyšetřování čtyř lidí, kteří ve městě úplatné voliče sháněli. Ustavující zastupitelstvo musí v Českém Těšíně počkat a není vyloučeno, že voliči si hlasování zopakují tak jako po minulých obecních volbách.

Policisté dostali upozornění na možné ovlivňování voličů v Českém Těšíně už před volbami. Ještě před hlasováním obvinili čtyři lidi včetně spolupracovnice Mariana Kuśe. Státní zástupce už podal návrh na jejich potrestání ve zkráceném řízení. „Čtyři osoby jsou podezřelé z trestného činu maření přípravy a průběhu voleb a referenda,“ uvedl dozorující státní zástupce Jiří Margieta. Potvrdil, že hlasy, za které nabízeli 200 až 1 000 korun, sháněli pro jeden volební subjekt. Na druhé straně se policii nepodařilo najít nikoho, kdo by dosvědčil, že svoje volební právo prodal.

Podle Nadačního fondu proti korupci není pochyb, že kupování hlasů se dělo ve prospěch SOS pro Český Těšín. „Máme konkrétní svědectví a důkazy,“ uvedl Janus Konieczny z fondu. Dodal, že nakupovat se mohlo i pro více stran. Policie ale na nic takového nepřišla.

Ovlivnění ve prospěch SOS pro Český Těšín? Nezískalo ani jeden mandát

Jestli došlo k ovlivnění voleb v Českém Těšíně a bude se tam opakovat hlasování, bude řešit v pondělí Krajský soud v Ostravě. Ten dostal i další dvě žaloby na neplatnost voleb od Nezávislých. Protože však přišly těsně po lhůtě, soud je nepřijal. Přes snahy o nákup hlasů SOS pro Český Těšín v podzimních volbách neuspělo, nezískalo ani tři procenta hlasů. Do zastupitelstva se nedostal ani Kuś.

Podnikatel a lídr SOS pro Český Těšín se v minulosti uplatnil v komunální politice díky ČSSD. Dotáhl to až na místostarostu a člena Ústředního výkonného výboru. Kariéru mu pokazila minulost. Straníci ho vyloučili poté, co vyšlo najevo, že se před volbami roku 2004 prokazoval jako kandidát krajských voleb falešným negativním lustračním osvědčením. Ministerstvo vnitra mu vystavilo dvakrát pouze pozitivní osvědčení, protože byl v letech 1986 až 1988 aktivním a placeným spolupracovníkem StB. Podle spisu se sám nabídl a donášel z prostředí katolické církve v Česku i Polsku. Kuś to popírá a neúspěšně se kvůli tomu soudil. Nyní také odmítá, že by měl něco společného s kupováním voličů.

Lídr strany SOS pro Český Těšín
Zdroj: ČT24

Existují seznamy voličů ochotných prodat a mlčet, říkají pozorovatelé voleb

Nezákonné shánění hlasů pro SOS pro Český Těšín vedlo už před čtyřmi roky soud k prohlášení neplatnosti hlasování. Nákupčí sháněli hlasy bezdomovců a Romů, kterým platili 300 až 700 korun. Soud prokázal, že hlasy kupovali ve prospěch SOS pro Český Těšín, chyběly však důkazy, že to organizovala tato strana. SOS pro Český Těšín tehdy získalo v sedmadvacetičlenném zastupitelstvu 7 mandátů, po opakovaném hlasování pouze 5. Podle Transparency International se hlasy kupovaly i při opakovaných volbách, avšak mnohem skrytěji než předtím. Nákupčí prý kontaktovali voliče individuálně například telefonem. Žaloby na neplatnost opakovaných voleb ale soud zamítl. „Už minule vznikly seznamy lidí, kteří byli ochotni hlas prodat. Nákupčí je nyní přímo kontaktovali. Věděli, že jsou ochotni a že budou mlčet. Měli jejich telefonní čísla a adresy,“ je přesvědčený Konieczny z Nadace proti korupci.

Letošní volby v Českém Těšíně vyhráli lidovci, na druhém místě skončila ČSSD, do zastupitelstva se dostala ODS, Nestraníci, KSČM a Nezávislí. Lídrem vítězné strany je současný starosta Vít Slováček. Kvůli žalobě nemůže svolat ustavující zastupitelstvo. „Je to pro nás komplikace, měli bychom projednávat rozpočet. A velmi mě mrzí ta negativní nálepka, kterou máme. Moc bych si přál, aby u nás volby probíhaly normálně,“ řekl starosta.

Bývalí agenti StB a opakované volby

Jiný bývalý agent StB stojí za opakovanými komunálními volbami v Karlově Studánce v roce 2011. Nešlo tam o nakupování hlasů, ale o účelové voliče z okolí, kteří se před volbami přihlásili k pobytu v hotelu Džbán. Ten vede právě Zifčák. I tam se situace opakovala i letos. Starostka však účelové voliče předem odhalila a vyškrtla je ze seznamu. Stížnost proti tomu soud zamítl, takže volby v Karlově Studánce platí.

Kvůli kupování hlasů hrozí neplatnost voleb i v dalších místech v republice, například v Brně-sever nebo v Ostravě-Vítkovicích. Nevyřízené žaloby na neplatnost voleb nebo neplatnost hlasování neumožňují novým zastupitelům zvolit nové vedení. Lhůta na podání stížností skončila 24. října. Krajské soudy o nich musí rozhodnout do 20 kalendářních dnů. Mnohé už zamítly.