Funkcionalistický unikát Baťa přišel o status památky

Mariánské Lázně – Ještě v říjnu se rohový palác Baťa v Mariánských Lázních počítal mezi chráněné památky, ministerstvo kultury mu ale tento status odebralo. Funkcionalistický unikát od architekta Vladimíra Karfíka z roku 1931 musel být totiž v létě kvůli havarijnímu stavu uzavřen, nyní už nic nestojí v cestě demoliční četě. Hlas zvedli krajští památkáři, podle nichž se dá stavba ještě zachránit.

„Ministerstvo kultury vydalo 30.10. rozhodnutí o zrušení prohlášení paláce Baťa v Mariánských Lázních za kulturní památku, a to na základě havarijního stavu konstrukce budovy,“ oznámila mluvčí ministerstva Kristýna Bernášková.

Třípatrovou prodejnu obuvi v centru Mariánských Lázní uzavřeli statici v polovině června. Příčinou je takzvaný hlinitanový cement, který se při stavbě domu použil. Patřil k tehdy běžným materiálům, protože ale v Evropě došlo k několika samovolným zřícením domů, byl v roce 1957 v Československu zakázán.

A protože neexistuje možnost železobetonovou konstrukci nějak sanovat, doporučili statici vzhledem k ohrožení lidí v okolí i uvnitř brzkou demolici budovy. Při uzavření si dokonce statici postěžovali, že kvůli drolivosti některých nosných částí domu nebyli schopni ani odebrat celistvý vzorek.

Demolici Bati v Mariánských Lázních nic nebrání (zdroj: ČT24)

Že by se dům nemusel bourat, si myslí krajští památkáři. Podle ředitelky Národního památkového ústavu v Lokti Romany Riegerové budova z památkového hlediska hodnotu neztratila. „V podstatě zachránit se dá každý objekt,“ dodává k plánům na demolici. Mluvčí městského úřadu Roman Kořán ale podotýká, že rekonstrukce by musela být úplná a stála by okolo 40 miliónů korun. „Nám by se třeba líbilo, diskutovali jsme to nedávno, kdyby vystavěli kopii té budovy,“ dodal.

Majitelé objektu se ale nechtějí k situaci vyjadřovat, v minulosti se nechali slyšet, že se záchrannou domu nepočítají a pravděpodobně půjde k zemi. O případné demolici teď musí rozhodnout stavební úřad. Jde o již druhou mariánskolázeňskou dominantu, kterou musí v krátké době vyřešit. Rozhodnutí ho čeká i ohledně bývalého hotelu Rozkvět, který nedávno zničil požár.