Olomouci vládne Staněk z ČSSD, Ústí Zikmund z ANO

Olomouc/ÚStí nad Labem - Primátorem Olomouce je sociální demokrat Antonín Staněk. Většina zastupitelů dnes potvrdila jednu z nejrychlejších povolebních dohod v zemi, kterou uzavřela ČSSD s ODS, TOP 09 a lidovci do 24 hodin. Vítěznému hnutí ANO zbyla opozice, u moci tak v Olomouci zůstávají zástupci stran, které se tam v různých obměnách drží dvacet let. I Ústí nad Labem má nové vedení, primítorem se stal člen hnutí ANO Josef Zikmund, dosud vládnouocí sociální demokraté skončili v opozici.

Nový olomoucký primátor Antonín Staněk velké zkušenosti s politikou nemá. Nastupuje do čela Olomouce z vedení Pedagogické fakulty Univerzity Palackého, předtím byl pouze čtyři roky zastupitelem. Zato jeho první náměstek se na radnici posune pouze o jednu pozici dolů - je to bývalý primátor Martin Major z ODS, která v předchozím volebním období vládla spolu s TOP 09 a lidovci.

Pět křesel pro ČSSD v jedenáctičlenném zastupitelstvu

Nová rada má jedenáct členů, pět křesel včetně primátorského získala ČSSD, ODS, lidovci a TOP 09 mají po dvou zástupcích. Dalšími náměstky jsou lidovec Ladislav Šnevajs, Aleš Jakubec z TOP 09, Jaromír Czmero a Pavel Urbášek z ČSSD.

„Chci vytvořit dělné zastupitelstvo, které bez ohledu na levicové či pravicové pohledy bude pracovat ve prospěch města Olomouce,“ prohlásil po svém zvolení primátorem Staněk. K slibovaným prioritám čtyřkoalice patří zlepšení hospodaření města, dokončení protipovodňových staveb, zavedení výrazných slev na hromadnou dopravu pro důchodce, oprava zimního stadionu nebo prodloužení tramvajové trati na sídliště Nové Sady.

Nové vedení Olomouce
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Podle Andreje Babiše se olomoucká ČSSD spojila s kmotry

Hnutí ANO zažilo v Olomouci to, co ČSSD v roce 2010. Přestože tehdy olomoučtí sociální demokraté volby vyhráli, ODS, lidovci a TOP 09 se proti nim spojili a ČSSD odsunuli do opozice. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš pak kriticky komentoval tuto povolební zradu zástupců vládních koaličních partnerů v Olomouci: „ČSSD se rychle spojila kmotry, co v Olomouci čtyři roky kradou. Kluci se asi lekli, že to tam chceme prověřit,“ reagoval. „Tradiční strany jsou v Olomouci velmi propojené a nechtějí změnu,“ řekl diplomaticky také olomoucký lídr ANO Milan Feranec. Staněk potvrdil, že ČSSD jednalo o koalici i s hnutím ANO. To sice nabízelo ČSSD primátorský post, zároveň však žádalo absolutní většinu v radě. To ČSSD odmítla.

Olomouc má novou, proolomouckou opozici. Bude dávat pozor

Povolební vývoj je po úspěchu ve volbách zklamáním pro nová „proolomoucká“ uskupení, která se poprvé dostala do zastupitelstva. Sdružení architektů ProOlomouc získalo dva zastupitelské mandáty, Občané pro Olomouc, které tvoří Piráti, zelení a nezávislí, tři křesla. Ti se angažují například v trvajícím boji za zásadní omezení hracích automatů, kritizují záměr Šantovka Tower a podobně. „Koaliční strany předvedly ukázkový hazard s důvěrou voličů. Závratná rychlost, s jakou se dohodly, vytváří dojem, že vše bylo jasné dávno dopředu,“ uvedla Dominika Kovaříková, nová zastupitelka Občanů pro Olomouc, které slibuje aktivní a pozornou opozici. „Budeme bedlivě kontrolovat každý krok této nesourodé koalice,“ řekla. A její kolega Pavel Bednařík zdůraznil, že je zarážející, jak nový primátor Antonín Staněk rychle mění názory. „Naprosto popírá své nedávné tvrzení, že si jen velmi obtížně umí představit spolupráci s lidmi ze stávající koalice,“ podotkl Bednařík.

Primátorem Ústí nad Labem je Josef Zikmund

Zastupitelé Ústí nad Labem zvolili 21 hlasy z 34 primátorem Josefa Zikmunda (ANO). V krajském městě se na koalici dohodla hnutí ANO a PRO!Ústí. ANO získá v devítičlenné radě pět zástupců, PRO!Ústí čtyři. Prvním náměstkem primátora bude lídr PRO!Ústí Martin Hausenblas.

Zikmund po zvolení řekl, že chce pracovat pro obyvatele města. „Stěžejní otázky budu řešit i s opozicí, abychom společně našli nejvhodnější řešení pro toto město,“ prohlásil. Za priority považuje uvážené hospodaření a transparentní veřejnou správu. Ústí nad Labem bude mít v následujících čtyřech letech tři náměstky primátora. Kromě Hausenblase to budou ještě Martin Mata (ANO) a Jana Bohuňková (PRO!Ústí).

Dosud vládnoucí ČSSD skončila v opozici, stejně jako komunisté, ODS, TOP 09 a Ústecké fórum občanů. ANO obsadilo na základě koaliční dohody i posty starostů všech čtyř ústeckých městských obvodů.