Proti zbraním hromadného ničení bojuje NATO z Vyškova

Vyškov – V případě použití chemických, biologických nebo jaderných zbraních co nejrychleji získat odborné rady od špičkových vědců. To je úkolem nového operačního střediska, které dnes ve Vyškově otevřela armáda. Jeho vybudování vyšlo na 9 milionů korun. Operační středisko spadá pod Centrum ochrany proti zbraním hromadného ničení, které ve Vyškově provozuje 12 zemí NATO. V rámci Severoatlantické aliance jde o jediné podobné zařízení v Evropě, další je ve Spojených státech.

Poprvé a naposledy pro objektivy kamer, slibují vojáci. Ve Vyškově se dnes otevřelo nové operační středisko, které bude sloužit potřebám NATO. Jeho úkolem je shromažďovat kontakty na dva tisíce oslovených odborníků a institucí po celém světě, kteří jsou v případě útoku zbraněmi hromadného ničení schopní vojákům poradit. „Například v Afghánistánu v roce 2009 teroristé použili proti dívčí škole tzv. malatium, to je jed proti hmyzu. Kdyby tehdy Reach Back centrum existovalo, mohli jsme daleko efektivněji eliminovat účinky této látky,“ přiblížil plukovník Jiří Gajdoš, který je ředitelem Centra ochrany proti zbraním hromadného ničení.

Centrum bylo ve Vyškově zřízeno už v roce 2007. Patří mezi centra excelence NATO, která mají Alianci zajistit odborné zázemí. Podobných center je ve světě 21, každé se zaměřuje na jednu specifickou oblast činnosti. České centrum se jako jediné věnuje ochraně proti zbraním hromadného ničení. „Důvodem, proč jsme dostali důvěru centrum vybudovat, je vysoká prestiž chemických specialistů české armády v rámci NATO. Tu jsme prokázali třeba v misích v Kuvajtu a Iráku,“ řekl Gajdoš. „Jsou tu velmi profesionální a schopní lidé, kteří jsou zapálen pro řešení složitých úkolů,“ chválí si český přístup zástupce NATO Axel Angely.

Centrum ochrany proti zbraním hromadného ničení

  • anglicky Joint Chemical, biological, Radiological and Nuclear Defence Centre of Excellence
  • zaměřuje se na chemickou, biologickou a radiační ochranu
  • v současnosti je jedinou alianční mezinárodní organizací trvale sídlící na území ČR
  • své zástupce v něm má 12 aliančních zemí: ČR, Francie, Německo, Řecko, Maďarsko, Itálie, Polsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Velká Británie a USA. Tyto země centrum vedou i sponzorují
  • tamní tým specialistů podléhá přímo velitelství NATO v Norfolku

Centra excelence NATO řeší poradenství, tvorbu vojenských doktrín, školení expertů a modelování či simulaci nebezpečných situací - to vše pro Severoatlantickou alianci. Centra koordinuje velitelství v  Norfolku v americkém státě Virginia. V sousedních státech Evropy jsou například tři centra excelence v Německu a po jednom v Polsku a na Slovensku.

Centra excelence NATO se zaměřují na specifické oblasti činnosti Aliance. Například v norském Bodø sídlí centrum zaměřené na vojenské operace v extrémním chladu. Po kybernetických útocích na estonské vládní instituce a bankovní sektor v roce 2007 vzniklo v Tallinnu o rok později centrum pro spolupráci při obraně proti kyberútokům, obranu proti terorismu má na starosti centrum v turecké Ankaře.

Zdroj: NATO

Jako zbraně hromadného ničení jsou obvykle označovány jaderné, radiologické, biologické a chemické zbraně. Jejich společným jmenovatelem je, že působí velkou ničivou silou nebo s velkým plošným účinkem. Od konvenčních zbraní je odlišuje jejich odstrašující potenciál a také schopnost působit škody na majetku a životech v blízkosti zasaženého cíle.

V poslední době se hovoří i o tzv. konvenčních zbraních hromadného ničení – takovými by mohly být například útoky z 11. září 2001, ale i útoky na jaderné elektrárny nebo chemičky, při kterých mohou být uvolněny nebezpečné látky.