Bude v Olomouci zvířecí krematorium? Má stovky odpůrců i zastánců

Olomouc – Pár olomouckých podnikatelů a chovatelů chystá otevření zvířecího krematoria v části Olomouce Chvalkovice. V Česku by to bylo třetí zařízení, které nabízí chovatelům pohřeb psů či koček žehem, alternativu ke kafilerii, která se mnohým příčí. Část obyvatel protestuje peticí. Mnoho lidí se ale také podepsalo pod petici, která říká zvířecímu krematoriu ano. Majitelům provozovny chybí už jen povolení stavebního úřadu. O tom nyní rozhoduje magistrát.

Protestní petici proti zvířecímu krematoriu, která má vzniknout v průmyslovém areálu v Olomouci-Chvalkovicích, podepsalo asi 600 lidí. Vadí jim, že spalování zvířat má probíhat jen 180 metrů od obydlené části, obávají se dopadu na životní prostředí, znehodnocení okolních pozemků i nárůstu dopravy. „Bojíme se také, že by to krematorium nemuselo být kapacitně dostatečně využito. Pak by se mohlo stát, že se tam začnou dovážet i větší zvířata a že z toho bude malá kafilerie,“ uvedl člen chvalkovického petičního výboru Martin Rulík.

Podle majitele provozovny nazvané Anyt Crematory jsou obavy neopodstatněné a plynou jen z neinformovanosti. „Kapacita námi vybrané pece neumožňuje spalování větších zvířat. Má obsah jen 0,8 kubíku, takže pojme maximálně 600 menších zvířat ročně,“ vysvětloval Jiří Kamenný a zdůraznil, že pro spalování platí velmi přísné podmínky. „Není přitom nic vidět ani cítit, jen horký vzduch,“ řekl. Aby obavy rozptýlili, zve zájemce, aby se na prostory, které budou sloužit k jednání s chovateli, k poslednímu rozloučení i samotné kremaci, přišli podívat.

Krajský úřad i veterináři souhlasí. Rozhodne magistrát

Zvířecí krematorium už získalo povolení krajského úřadu, veterinární správy, hasičů i policie. Zbývá jen stavební úřad. „Musíme se vypořádat se všemi náležitostmi, včetně námitek a připomínek účastníků řízení. Zatím úřad nerozhodl,“ informovala mluvčí magistrátu Radka Štědrá.

Na podporu zvířecího krematoria vznikla petice, kterou podepsalo zhruba stejné množství lidí jako tu protestní. „Vzhledem k tomu, že mnozí z nás odmítají využívat kafilérie, kde se s mrtvými těly našich čtyřnohých kamarádů zachází jako s odpadem, nemají možnost pietního pohřbu na vlastním pozemku a ctí zákony, záměr vítáme,“ shodují se signatáři petice. Narážejí na to, že sice existují psí hřbitovy, řada z nich je ale neoficiálních. A připomínají, že město, kterému jako chovatelé musí platit poplatky, jim žádné řešení nenabízí. „V zahraničí jsou zvířecí krematoria vnímána jako běžná součást služeb občanům a nejsou považována za nic škodlivého nebo neobvyklého,“ dodávají signatáři.

Jiří Kamenný se rozhodl pro vybudování krematoria poté, co před lety sám řešil, jak pohřbít věrnou fenku bernského salašnika. Objevil zvířecí krematorium v Brně a začal promýšlet, že by něco podobného vybudoval v Olomouci.

Pet krematoria v Brně a Praze nabízejí služby jako pro pozůstalé

Brněnské zvířecí krematorium vzniklo jako v první v zemi roku 2003. Zpočátku tam jeho majitelé spalovali jen jedno až tři zvířata měsíčně, nyní je zájem chovatelů veliký - měsíčně provádějí zhruba 95 kremací. Pet krematorium s názvem Kerberos funguje také v Praze. Rodinná firma, která ho provozuje, má obřadní síň ve Strašnicích a kremační pec nedaleko Prahy v Zápech. Obě zařízení nabízejí v podstatně stejné služby jako „lidská“ krematoria. Chybí jen parte. Zajišťují převoz ostatků, uložení v chladicím boxu, uložení do rakve. Brněnští povozovatelé nabízejí i saténovou výstelku či fotografie z rozloučení, v Praze také úpravu zvířete a jeho vystavení v rakvičce v obřadní síni. Samotný žeh většího zvířete o váze 10 až 25 kilogramů stojí skoro čtyři tisíce korun. Chovatelé mohou utratit mnoho peněz také za luxusní urny nebo za památeční předměty se zataveným popelem zvířete.

Na velký odpor narazila snaha otevřít zvířecí krematorium v Praze-Zličíně. V petici se proti tomu vyjádřilo několik tisíc lidí. Další podnikatel nemůže najít vhodnou lokalitu pro spalování zvířat u České Lípy. Odpůrci chvalkovického krematoria tvrdí, že jsou připraveni rozpoutat proti podobným zařízením celorepublikovou iniciativu.

Bude v Olomouci zvířecí krematorium? (zdroj: ČT24)