Zastřešení dvorany hlavního nádraží se dočká opravy

Praha – Do tří let by mělo „prohlédnout“ zastřešení dvorany hlavního nádraží v Praze. Správa železniční dopravní cesty vybrala dodavatele, který historickou konstrukci z oceli a skla opraví. Výměna skel by neměla razantně změnit charakteristickou atmosféru nádraží. Stavbaři se budou řídit původními postupy, výsledek by tak měl být podobný jako po dokončení původní stavby v roce 1905.

SŽDC zadala zakázku na opravu zastřešení čtyř nástupišť hlavního nádraží za 470 milionů korun sdružení firem Metrostav a Prominecon CZ. Rekonstrukci mají podle smlouvy dokončit do roku 2017. „Zahájíme ji na třetím nástupišti, rekonstrukcí sloupů středové části haly. To je vlastně tato středová část s linií sloupů,“ poznamenal vedoucí projektu Jan Krajdl.

Ocelovou konstrukci dělníci natřou, dvacet tisíc skleněných tabulí potom vymění. Rekonstrukce by měla nádraží vrátit vzhled z doby, kdy byla konstrukce nad kolejištěm docela nová. „Kompletní výraz toho nádraží by měl být prakticky shodný jako výraz toho nádraží ve 20. letech 20. století,“ upřesnil Jan Krajdl.

Wilsonovo nádraží ve 30. letech
Zdroj: ČT24

Opravy nádraží začaly v roce 2008 a zdaleka nekončí

Již šest let uplynulo od doby, kdy začala rekonstrukce hlavního nádraží v Praze. Stanice dostala nová první čtyři nástupiště, železničáři vyměnili informační systém a italská firma Grandi Stazioni zcela přestavěla odbavovací halu, která se z improvizované tržnice proměnila v malé nákupní středisko. Co se ale nezměnilo, jsou prvky, které sice nejsou nezbytné k provozu nádraží, ale zato mu dávají tvář – secesní Fantova budova a mohutné zastřešení nádražní dvorany. 

Ve Fantově budově zatím proběhla oprava středního traktu v oblasti Fantovy kavárny. Nyní posuzují České dráhy, které jsou majitelem objektu, projektovou dokumentaci k opravám bočních traktů.

Oprava dvorany hlavního nádraží začne příští rok (zdroj: ČT24)