Marná Ostravy snaha. Kvůli smogu český stát žalovat nemůže

Ostrava – Ostravská radnice nemůže kvůli znečištěnému ovzduší žalovat český stát – leda by se obrátila na Ústavní soud. Nejvyšší správní soud v Brně dnes totiž Ostravě zamítl její kasační stížnost, ve které napadala dřívější rozhodnutí tuzemské justice, jež jí žalobu kvůli smogu znemožnila.

Moravskoslezský kraj se dlouhodobě potýká se zhoršenou kvalitou ovzduší, které patří k nejhorším v Evropě. Kromě průmyslu, dopravy a lokálních topenišť míří podle odborníků do regionu znečištění ze sousedního Polska.

Ostrava žalovala vládu, ministerstvo životního prostředí a ministerstvo dopravy za to, že dostatečně a efektivně nechránily čistotu ovzduší ve městě a nevytvořily funkční systém vedoucí k dodržování imisních a emisních limitů. Žalobu podala na jaře 2010.

Poslední možná cesta? Ústavní stížnost

Soud se ostravským případem zabýval hned dvakrát. Městský soud v Praze žalobu nejprve řešil loni v březnu. Soudci však tehdy žalobu odmítli bez detailního projednání, protože ji město podle nich nepodalo v zákonné lhůtě. Město ale s tímto odůvodněním nesouhlasilo a obrátilo se tehdy poprvé na Nejvyšší správní soud, který rozhodl, že se žaloba musí projednat znovu. Soud proto žalobu znovu řešil v říjnu, ale ani tehdy s ní město neuspělo. Znovu se proto s kasační stížností obrátilo na Nejvyšší správní soud, kde opět nebylo úspěšné. 

Proti rozsudku se nelze odvolat, možná je už jen ústavní stížnost. „Rada města se bude dalším postupem v této věci zabývat v úterý na svém jednání,“ uvedla mluvčí magistrátu Andrea Vojkovská.