Josef Novotný se chce vzdát funkce karlovarského hejtmana

Karlovy Vary – Karlovarský hejtman za ČSSD Josef Novotný oznámil záměr odstoupit z čela zastupitelstva kraje. Jako důvod uvádí nedostatek důvěry zdejších členů. Zůstane poslancem a radním. Návrh na svého nástupce ve funkci hejtmana neuvedl, nevyjádřila se ani okresní konference ČSSD, která Novotného vyzvala, aby si vybral jenom jednu funkci.

Rozhodnutí odstoupit vyplynulo jako výsledek jednání okresní buňky ČSSD. „I přesto, že se za mé přítomnosti na konferenci o této věci nejednalo, cítil jsem, že v jejich postoji nastala změna. To se následně, po mém odchodu z konference, potvrdilo. Ztratil jsem podporu stranické většiny v kraji, bez které nelze vykonávat funkci hejtmana,“ napsal v tiskovém prohlášení Josef Novotný. Negativně mělo zapůsobit třeba to, že pomohl prosadit finanční podporu nemocnicím v Sokolově a v Ostrově, nebo jeho budoucí angažmá v kraji.

  • "Nemám problém to respektovat. Pokud jsem ztratil většinovou podporu ČSSD v kraji, tak preferuji práci poslance ve sněmovně," uvedl hejtman Josef Novotný.

Nadále by zůstal členem Rady Karlovarského kraje, ale neuvolněným, který není placen. Chce totiž dokončit práci v regionu. Hejtmanem byl již druhé funkční období. V příštích krajských volbách v roce 2016 by už neměl být lídrem kandidátky. Chce tak dát příležitost i jiným zájemcům.

Josef Novotný patřil mezi pětici politiků ČSSD, kteří po předčasných volbách do Poslanecké sněmovny museli řešit souběh funkcí. Doporučení předsednictva ČSSD znělo, aby se ti, kdo jsou jednak hejtmany a jednak poslanci, jedné z funkcí vzdali. Novotný patřil k těm, kteří si ponechali obě funkce. Celé předcházející období ho v této věci měli jeho karlovarští kolegové podporovat a přát si, aby působil v obou funkcích. Pro jednu z funkcí se má rozhodnout nejpozději do 12. prosince.