Hřebčín v Kladrubech nestíhá opravy, může přijít o stovky milionů

Kladruby nad Labem - Národnímu hřebčínu v Kladrubech nad Labem znovu hrozí, že přijde o tři sta milionů korun z evropských dotací. Do konce roku se totiž nepodaří dokončit všechny plánované opravy, které jsou pro získání peněz podmínkou. Za zdržením prací jsou prý vážné důvody. Jedinou nadějí je žádost o prodloužení termínu.

Starokladrubští bělouši se na nádvoří hřebčína vrátí nejdříve v půlce příštího roku. Místo nich se zatím v areálu prohání stavební stroje. Do konce roku se práce v hřebčínu nestihnou. Na opravu stále čeká třeba kaple nebo lesovna. Důvodů zdržení je hned několik. „Je to vyšetřování ÚOOZ, kvůli tomu jsme se zpozdili asi o pět měsíců,“ hlásí koordinátorka projektu Lenka Dudová. „Dalším důvodem bylo i to, že jedna ze stavebních firem se dostala do insolvence,“ dodává ředitel hřebčína Jiří Machek.

Kromě policejní razie a prověřování původního tendru protimafiánským útvarem se na zpoždění podepsal špatný stav budov a požadavky památkářů. Hřebčín teď doufá, že uspěje se žádostí o prodloužení termínu dokončení. „Ministerstvo pro místní rozvoj prodloužilo výzvu, a to do 30. září roku 2015. Musíme počkat, jestli žádost o prodloužení obdržíme,“ říká tiskový mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Karel Dlabač.

Kladrubský hřebčín nestíhá rekonstrukci (zdroj: ČT24)

Ztrátu tří set milionů korun z evropských dotací si vedení hřebčína zatím nepřipouští. I taková možnost ale existuje. „Čistě teoreticky by se to mohlo stát,“ připouští Machek.

Obnovu hřebčína po roce a půl stále komplikují chybějící dokumenty, které si kvůli prověřovanému tendru odvezla policie. „Do dneška nemáme originály projektových dokumentací, což nám znesnadňuje projednávání jakýchkoliv změn,“ vysvětluje Dudová.

Nejde jenom o obnovu historických objektů, ale i pořízení expozic do nově opravených prostor. S tím vším hřebčín v případě prodloužení termínu počítá v první polovině příštího roku.