Koalice Starostů a Změny v Libereckém kraji se rozpadla

Liberec – Koalice Starostů a Změny, která dva roky stála v čele Libereckého kraje, se rozpadla. Zastupitelstvo na návrh Starostů totiž odvolalo náměstkyni hejtmana pro zdravotnictví a sport Zuzanu Kocumovou (Změna pro Liberecký kraj). Odůvodnilo to selháním v řízení resortu nebo absencí týmové spolupráce.

Pro odvolání náměstkyně Kocumové hlasovalo 35 z 44 přítomných zastupitelů. Hejtmanem zůstává Martin Půta (STAN), který byl sice obviněn z korupce, jeho odvolání ale nikdo nenavrhl. Řízením zdravotnictví a sportu a zastupováním hejtmana pověřili dočasně zastupitelé ekonomického náměstka Marka Pietra (Starostové).

Názor není důvod k odvolání, říká Kocumová

Kocumová nepovažuje rozdílné názory za důvod pro odvolání. „Samozřejmě, že na některé otázky jsme při naší dva roky trvající spolupráci jiné názory měli. Většinu z nich jsme prodiskutovali bez vytažení na veřejnost, pár se dostalo až na zastupitelstvo. Měli jsme tři větší konflikty – dotace na šampionát v letech na lyžích, odměny zastupitelům a dlouhodobě jiný názor na postupy v dopravní zakázce,“ uvedla Kocumová. Tlaky na její odvolání se podle ní vyhrotily především v posledním půlroce, a to právě kvůli miliardovému tendru na zajištění regionální autobusové dopravy, který dlouhodobě kritizovala.

Zajištění autobusové dopravy v kraji je vážně ohroženo. Prodloužení smluv s dopravci prověřuje antimonopolní úřad (ÚOHS). Podnět podala společnost ICOM, která v poptávkovém řízení podala výhodnější nabídky, smlouvu s ní ale kraj neuzavřel. ICOM žádá předběžné opatření, není tedy jisté, kdo bude příští rok dopravu zajišťovat, uvedl krajský radní pro dopravu Vladimír Mastník (Starostové).

Návrh na odvolání Kocumové v uplynulých dvou letech několikrát podávali také komunisté. Zastupitelé ale nikdy neschválili zařazení tohoto bodu na program, a tak se dnes o odvolání náměstkyně hlasovalo poprvé. Podle Kocumové byly hlavním důvodem jejího odvolání osobní neshody a také to, že jako jediná z devíti krajských radních nevyjádřila hejtmanovi Půtovi (STAN) důvěru v případě jeho nedávného obvinění z korupce.

Spojení s kauzou obvinění však Starostové popírají. „Návrh nebyl náhodný, není motivován žádným náhlým a neuváženým rozhodnutím. Klub k rozhodnutí dospěl po dvouletém hodnocení práce statutární náměstkyně a posuzování výstupů koaliční spolupráce na veřejnosti,“ řekl za klub Starostů radní Petr Tulpa.