S koalicí v Duchcově nesouhlasí vedení ČSSD ani teplická KSČM

Ústí nad Labem - Špičky ČSSD trvají na zrušení duchcovské stranické organizace. Vedení sociální demokracie v Ústeckém kraji se jí večer zastalo a ani nevyloučilo žádného člena. Také vedení teplické KSČM nesouhlasí s koalicí, do které v Duchcově strana vstoupila s ČSSD a Dělnickou stranou sociální spravedlnosti (DSSS). Uvedl to předseda teplického okresního výboru komunistické strany a ústecký hejtman Oldřich Bubeníček.

„Duchcovská místní organizace koalici podporuje, okresní výbor se od ní naopak distancuje. Názory a stanovy KSČM a DSSS jsou výrazně rozdílné a taková koalice nám nemůže prospět,“ oznámil Bubeníček. Okresní výbor se situací v Duchcově bude zabývat v polovině prosince. Podle Bubeníčka má možnost ukončit členství zastupitelce Marii Dvořákové. Ta jediná je členkou KSČM, ostatní zastupitelé byli na kandidátce jako bezpartijní.

Vyloučit členy koalice a zrušit duchcovskou buňku odmítlo v pondělí vedení krajské ČSSD. Podle předsedy krajského výkonného výboru ČSSD Radka Scherfera neměl ani jeden z kroků oporu ve stanovách. Podle členů krajského výboru tak není důvod duchcovskou buňku rušit. Po zrušení buňky volá vedení ČSSD včetně předsedy Bohuslava Sobotky.

„Krajská organizace ČSSD je v určité křeči“

Sobotka v reakci na rozhodnutí krajského výboru sdělil, že případem se bude ČSSD znovu zabývat na prosincovém jednání Ústředního výkonného výboru. „Krajská organizace ČSSD v Ústeckém kraji je v určité křeči a není schopna učinit jasné politické rozhodnutí. Je to chyba, bude ho muset učinit vedení, přinesu to na prosincové jednání ÚVV, navrhnu usnesení, které bude směřovat k vyřešení situace v Duchcově,“ řekl Sobotka.

„Extrémní strany jsou silné tehdy, když selhávají strany politického středu. A otázka zní, jak dlouho ještě budou v Ústeckém kraji selhávat etablované politické strany v řešení otázek soužití s Romy. Osobně se domnívám, že takovýchto Duchcovů bude minimálně v Ústeckém kraji a Karlovarském kraji ještě několik,“ říká k tomu politolog Lukáš Novotný.

V sedmičlenné radě Duchcova má ČSSD tři zástupce, stejně jako KSČM. Poslední místo připadlo DSSS, jejím radním se stal lídr kandidátky Jindřich Svoboda, který ve městě svolával protiromské demonstrace. Protiromské nálady a protesty se loni v Duchcově rozhořely poté, co na ulici zaútočilo na manželský pár několik Romů. Soud v březnu potrestal pět lidí tresty od roční podmínky po tříleté vězení. Podle verdiktu nemělo napadení rasový podtext. Loňská protestní červnová akce DSSS skončila střetem s policií.