Třebíč má kvůli koalici šest radních. Stačili by ale tři

Třebíč – Rekordní počet koaličních partnerů se v Třebíči dohodl na řízení města. Je jich celkem šest a každý z nich musí mít svého radního. Jenže městu, jako je Třebíč, by stačili jenom 2 až 4 placení politici ve vedoucích funkcích.

Na třebíčské radnici tedy vedle starosty usednou tři místostarostové a ještě další dva radní. „Velmi těžko se skládala skutečně funkční většina a daní za to je právě těch šest uvolněných zastupitelů,“ vysvětluje nově zvolený starosta Pavel Janata (KDU-ČSL). A místostarosta za sociální demokraty Daniel Hanzl dodává, že členové koalice za práci pro radnici nějakou odměnu chtějí.

„Pokud si politici takto delegují takováto placená místa, pak je to jasný signál, že něco není v pořádku…Navíc by se správně měl volič asi ptát, jestli z hlediska instrumentality nebo funkčnosti je skutečně takový počet uvolněných radních na takové město vhodný a žádoucí,“ říká politolog Daniel Hanzl.

Třebíč má rekordní počet radních (zdroj: ČT24)

Podle zjištění ČT u nás neexistuje žádné jiné srovnatelně velké město, které by mělo na radnici tolik placených politiků. Například v České Lípě nebo Třinci si vystačí se starostou a dvěma místostarosty. „Je to nepoměr dost zásadní. Znamená to pouze jediné z mého pohledu a to, že se v podstatě v Třebíči chodí do politiky vydělávat,“ podotýká Hanzl.

V Třebíči v nově zřízených pozicích uvolněných radních tak zasednou bývalý starosta Pavel Heřman (TR) a místostarostka Marie Černá (Třebíč můj domov). Chtějí se prý zasadit například o dobré čerpání evropských fondů. Oba tvrdí, že se městu i s vysoce nadprůměrnými příjmy vyplatí. „Zhruba to dělá na hlavu 3 miliony korun. Ono to vypadá, že to je docela drahá záležitost, takový luxus, ale my si myslíme, že se to dá kompenzovat jinými úsporami,“ říká Heřman a jeho kolegyně dodává, že ve funkci může nabídnout své velké zkušenosti, a to i z pozice krajské zastupitelky.

Rekordní počet třebíčských radních chce naopak snížit počet zaměstnanců městského úřadu, který dnes čítá na 250 lidí.