Zeman na jižní Moravě: Brňané mu znovu vystavili červenou kartu

Brno - Na třídenní návštěvu Jihomoravského kraje dnes přijel prezident Miloš Zeman. Na jižní Moravě ho přivítal hejtman Michal Hašek (ČSSD), během dne se Zeman v Brně setká ještě s řediteli jihomoravských škol, nemocnic a také se studenty Univerzity obrany. Návštěva prezidenta se stala impulzem pro nespokojené obyvatele, stejně jako 17. listopadu se sešli, aby prezidentovi vystavili červenou kartu. Před Univerzitu obrany nakonec dorazily necelé dvě stovky lidí.

Miloše Zemana na oficiální návštěvě jižní Moravy doprovází i jeho manželka Ivana. Dopoledne se prezident setkal s krajskými politiky, v 11:30 pak zamířil na debatu se studenty Univerzity obrany. Budoucnost české armády podle prezidenta spočívá ve specializaci, přípravě na nové formy vedení války a osvojení moderních technologií. Zeman také podpořil myšlenku branné výchovy jako způsobu, jak zlepšit vztah veřejnosti k armádě.

Před Univerzitou obrany se sešli i Zemanovi odpůrci. Zhruba 150 lidí na prezidenta čekalo s červenými kartami, kterými symbolicky vyjádřili nesouhlas s jeho kroky, stejně jako Pražané 17. listopadu na Národní třídě. Dnešní brněnský protest se obešel bez incidentů, policisté drželi demonstranty daleko od prezidenta.

Prezident na jihomoravské cestě vynechá Brno (zdroj: ČT24)

Protestní shromáždění se chystá také v Blansku, kde bude prezident odpoledne. Kvůli nepříznivému počasí se setkání s občany přesunulo z náměstí do Kina Blansko.

Čas T0, déšť, pod mrazem, prezident #Zeman 15 metrů od nás. Oddělení jsme nekompromisními policisty. Lidí přes 100. pic.twitter.com/RFYvXJk99w

Jihomoravský hejtman jako prezidentův poradce

Miloš Zeman na své návštěvě také oznámil, že z hejtmana Haška udělá svého poradce pro regionální rozvoj. „Jsem rád, že můj přítel Michal Hašek považuje Jihomoravský kraj za nejúspěšnější. Je pravdou, že mi to říkají i ostatní hejtmani. Kraj ale máme hodnotit podle reálných výsledků. Mezi nimi spatřuji nejen dvousetmilionový přebytek v rozpočtu, ale také dalších 400 milionů na investiční výstavbu,“ sdělil Zeman s tím, že všechny kraje nejsou tak úspěšné.

To, že jsou si Zeman s Haškem blízcí, je dlouhodobě známé. Hašek byl vloni po sněmovních volbách jedním z účastníků tajné schůzky v Lánech, po které následovala výzva předsedovi sociální demokracie Bohuslavi Sobotkovi, aby rezignoval.

Během tří dnů navštíví Miloš Zeman kromě institucí v jihomoravské metropoli také Blansko, Židlochovice, Lednici nebo Boskovice. Na všech místech má v programu - kromě schůzek s oficiálními představiteli města a s místními podnikateli - také setkání s občany.

Program návštěvy prezidenta Miloše Zemana a jeho manželky Ivany Zemanové na jižní Moravě najdete na stránkách Pražského hradu.