Tři dny bez elektřiny, lidem hlavně chybí topení

Rohozná/Ořechov - Nejviditelnější potíže sice mrznoucí déšť způsobil v dopravě, ale vliv měl i na dodávky elektřiny na několika místech republiky. Ještě dnes v podvečer vzrostl na jižní Moravě počet obcí, které mají potíže s elektřinou, na dvacet jedna. Až tři dny neměli jistou elektřinu i obyvatelé třeba na Pardubicku.

Obyvatelům Rohozné u Poličky v Pardubickém kraji většinou momenty naděje, že se podařil přívod elektřiny obnovit, nevydržely dlouho. Počítají se na minuty. „Na chvilku to nahodili, ale zase je zřejmě nějaká porucha,“ hodnotil starosta Vladimír Žídek typickou situaci posledních tří dnů, kterou zavinila nepřízeň počasí v podobě mrznoucího deště a sněžení. Obyvatelé na mnoha místech republiky se museli přizpůsobovat. Samoobsluha v Rohozné se sice otevřela, ale místo pokladen musely prodavačky sáhnout po kalkulačce a v případě chlazeného zboží musí doufat, že nějakou chvíli vydrží, než obnovená dodávka proudu mrazáky rozeběhne.

Děti sice do školy musely, teplé oblečení si ale v žádném případě neodkládaly. „Je to nepříjemné hlavně z toho důvodu, že nám nejde topení,“ uvedla ředitelka zdejší základní školy Dana Hromádková. Vedení se ale rozhodlo zrušit odpolední výuku, navíc i kantýna dnes nevydávala obědy.

Obec Rohozná disponuje sice dvěma generátory, které mohou zajistit výrobu energie, ale poslouží jenom k napájení rozvodné telefonní skříně. I v dnešní době mobilních telefonů zajišťuje spojení s okolním světem. „Počasí je proti nám. Poruchy se mohou i nadále objevovat,“ komentovala mluvčí společnosti ČEZ pro východní Čechy. Pracovníci ČEZu byli v terénu celou noc.

Zpěvem navzdory tmě

S problémy se potýká i další dodavatel elektrické energie. „Nebyli jsme schopni se během noci k některým zařízením dostat a manipulovat. Samozřejmě to je komplikováno i tím, že v některých lesních úsecích napadaly stromy a větve do vedení,“ uvedl Zdeněk Bauer z představenstva E.ON. Na některá místa se technici vrací i opakovaně. Kvůli poruchám si tak dvacet šest hodin bez proudu prožili i obyvatelé Ořechova na Brněnsku.

Rodina Dudíkových musela na noc vytáhnout svíčky a baterky a hlavně – teplé oblečení. Podobně jako v případě Rohozné, i zde hraje zima neopomenutelnou roli. „Už jsem vážně přemýšlel, že zajedou koupit elektrocentrálu,“ uvedl Tomáš Dudík, „aspoň abychom si mohli trochu zatopit, což byl největší problém.“ V oteplovacích kalhotách a svetrech si večer bez výdobytků moderní zábavy krátili hraním na kytaru. Byť první věcí, kterou po obnovení elektřiny udělali, bylo nabití tabletu nebo spuštění počítačové hry.

Včera večer skončil kalamitní stav ohledně elektřiny na Prostějovsku a Přerovsku, během minulé noci vzniklo podle distributora ČEZ pět poruch na vedeních vysokého napětí v oblasti Hlinska a Poličky, ráno pak na Chrudimsku ukončili kalamitní stav. Výpadky se však vyskytovaly i v různých krajích Čech.