Lidé se bojí převezení munice do Květné

Květná (Svitavsko) – Obyvatelé obcí na Svitavsku po nových explozích v muničním skladu v jihomoravských Vrběticích znervózněli. Ministerstvo obrany totiž chystá transport zbylé munice z Vrbětic právě do armádního areálu Květná, který leží zhruba v půli cesty ze Svitav do Poličky. Původní vstřícný postoj se po prosincových explozích začal měnit. Náměstek ministra obrany ale při setkání se starosty předběžně přislíbil, že jeho úřad učiní vše, co samospráva požaduje.

Rada obce Radiměř schválila usnesení, že odmítá obnovení nedalekého armádního muničního skladu Květná, ve Vendolí lidé sepsali protestní petici, kterou předali ministerstvu obrany. „Nemálo občanů mě požádalo, abychom jako vedení obce něco udělali, protože s tím zásadně nesouhlasí,“ zdůraznil starosta Vladimír Buchta. Dodal, že aktuální události ve Vrběticích, kde vybuchl druhý sklad, ovlivnily jeho původní příznivé stanovisko. „Není vyloučeno, že může nastat něco podobného jako 11. září v Americe. Neradi bychom se dostali do stádia, že by naše obec a okolní obce byly srovnány se zemí,“ podotkl.

Starostové chtějí informace, ministerstvo slíbuje, že vyjde vstříc

O budoucnosti muničního areálu v Květné jednali dnes starostové okolních obcí a pardubický hejtman Martin Netolický s náměstkem ministra obrany Tomášem Kuchtou. Představitelé samosprávy přišli s požadavkem na důkladné zabezpečení areálu a chtějí také maximální množství informací. „Chceme vědět, co tady vlastně bude uskladněno. Spekulace kolem Vrbětic jsou takové, že bychom neradi, aby se tady uskladnilo něco, o čem nebudeme vědět,“ řekl Martin Netolický. Obdobné podmínky stanovil také starosta Květné Petr Škvařil, který se ani teď zprovoznění skladu nebrání, ačkoli upozorňuje, že i v jeho obci „jsou někteří lidé proti, hodně lidí je takzvaně nervózních“.

Starosta Vendolí Vladimír Buchta potom vyjádřil obavu, že by vedle střeliva mohly v Květné nakonec skončit i „chemické látky nebo něco podobného“. Náměstek Kuchta však zdůraznil, že ministerstvo vyjde obcím plně vstříc. „Nejenže munici celou překontrolujeme, ale budeme i garantovat, že v tomto areálu s ní nebude zacházeno špatným způsobem,“ přislíbil Tomáš Kuchta, podle kterého bude v Květné 2 800 tun munice.

Náměstek ministra obrany Tomáš Kuchta:

„Máme poměrně jasnou představu, jaký režim by měl v tom skladu panovat a která firma by měla do skladu přebytečné zásoby přemístit. Zatím se jedná o jednu firmu, je to firma velice seriózní.“

Starosta Květné u Poličky Petr Škvařil: „Je vidět, že řetězec nešťastných událostí ve Vrběticích má svůj základ ve špatné evidenci munice a velice benevolentním přístupu k celé problematice. Proto jsme jako zastupitelstvo žádali, aby areál byl znovu pod armádou, aby armáda nebo státní policie vedla přesnou evidenci a bylo tam profesionální hasičské družstvo. V tom nám ministerstvo vyšlo stoprocentně vstříc.“

Areál by měl být hlídán vojenskou policií

Současně podle hejtmana Netolického budou kraj a obce vyžadovat posílení ostrahy květenského skladu. „Především je to požadavek, aby byl objekt střežen Vojenskou policií, nikoli pouze Vojenskými statky a lesy. Také je pro nás důležité zajištění požární ochrany,“ uvedl hejtman. Ani tomu se ministerstvo nebrání. „Předběžně jsem přislíbil splnění těchto požadavků,“ uvedl náměstek Kuchta.

Ministr obrany Martin Stropnický o rozdílu v zabezpečení muničních areálů:

„Jsou dva režimy muničních skladů. Vojenský (Květná) znamená, že celý obvod je zabezpečený. Tam je hlavní plot, tam jsou elektronická zařízení, tam jsou kamery a jednotlivé sklady už jsou potom samostatné, žádné zábrany tam nejsou, je to celý ten okruh. Kdežto civilní muniční sklad (Vrbětice) má perimetrický plot nejběznějšího typu a každý jednotlivý objekt má svoje důkladné zabezpečení včetně pancéřových dveří, plotu, elektroniky a tak dále.“

Proti přesunu munice z Vrbětic se ale ozvali i experti. Prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jan Skalický je přesvědčen, že k převozu není důvod vzhledem k tomu, že sklady ve Vrběticích při explozích zafungovaly přesně tak, jak měly a ochránily okolí před škodami. „Podstata spočívá v tom, že sklad je konstruován tak, že musí mít lehkou střechu, aby byla tlaková vlna případného výbuchu směrována nahoru a nebyla směrována do okolí, tudíž neprovedla rozsáhlejší devastaci okolí,“ popsal konstrukci skladů soudní znalec v oboru střeliva a výbušnin Jiří Hanák. Stát ale s převozem do Květné stále počítá. Ministr obrany Martin Stropnický uvedl, že se s výbuchem ve druhém skladu nemění nic na tom, že bude Květná v provozu od 13. prosince.

  • Sklad v Květné fungoval od roku 1949. Do roku 1970 jej používala československá armáda, pak areál předala sovětskému vojsku. Sovětská armáda sklady užívala až do svého odchodu ze země v roce 1990.