Kvůli prachu v ovzduší musí moravskoslezské podniky utlumit výrobu

Ostrava – Český hydrometeorologický ústav vydal kvůli sílícímu smogu signál regulace pro Novojičínsko a Opavsko. Firmy proto musí dodržovat ekologická opatření. Upozornění na smogovou situaci, zatím však bez regulace, platí v celém kraji, navíc i ve Zlínském a Olomouckém kraji.

Dnes ráno se čtyřiadvacetihodinové koncentrace v Moravskoslezském kraji pohybovaly v rozmezí od 106 mikrogramů po 208 mikrogramů prachu na metr krychlový, do večera stouply na 145 až 258 mikrogramů prachu na metr krychlový. Limit je přitom 50 mikrogramů. Na Opavsku a Novojičínsku v té době již platila smogová regulace, která má na rozdíl od prvního stupně smogového upozornění vliv na provoz průmyslových podniků.

Meteorologové také vyzvali řidiče automobilů, aby nevyjížděli, neboť emise z automobilů se významně podílejí na zvýšených koncentracích prachu. „Osobám s chronickými dýchacími potížemi, srdečným onemocněním, starším lidem a malým dětem doporučujeme omezit pobyt pod širým nebem. Dospělým osobám bez zdravotních potíží se doporučuje zdržet se při pobytu pod širým nebem zvýšené fyzické zátěže, spojené se zvýšenou frekvencí dýchání,“ doplnili meteorologové doporučení.

Výrazné zlepšení zatím meteorologové neočekávají. „Hodnoty průměrných 24hodinových koncentrací prašného aerosolu se budou i nadále s velkou pravděpodobností pohybovat v Moravskoslezském kraji nad hodnotou stanoveného imisního limitu, na některých místech až trojnásobně,“ oznámil ČHMÚ.

Značně znečištěné zůstává ovzduší také v Olomouckém kraji, kde meteorologové vyhlásili smogovou situaci již ve čtvrtek odpoledne. Imisní limit je významně překročen zejména v Přerově, kde ČHMÚ večer hodnotil aktuální situaci jako „velmi špatnou“. Ve Zlínském kraji potom ukazuje nejvyšší koncentraci polétavého prachu stanice v Otrokovicích, smog ale zůstává i v dalších větších městech regionu.

Smogovou situaci vyhlašuje Český hydrometeorologický ústav za předpokladu, že aspoň na jedné měřicí stanici v dané lokalitě překročila 24hodinová průměrná koncentrace polétavého prachu hodnotu 100 mikrogramů na metr krychlový, a to ve dvou po sobě jdoucích dnech, tedy minimálně po dobu 25 hodin.

Regulace je vyhlášena v případě, že alespoň na polovině měřicích stanic v dané lokalitě překročila průměrná denní koncentrace polétavého prachu hodnotu 150 mikrogramů na metr krychlový, a to ve třech po sobě následujících dnech, tedy po dobu minimálně 49 hodin. Při signálu regulace některé podniky omezí výrobu.