Klatovsku chybí noční zubní pohotovost, financování řeší i další regiony

Plzeňský kraj - Problém s chybějící zubní pohotovostí v noci a o víkendu řeší pacienti na Klatovsku a Domažlicku. Pokud totiž mají třeba o víkendu, o svátcích a ve všední dny v noci akutní problém, musí jet na jedinou fungující zubní pohotovost v rámci kraje až do Plzně, což je z Klatov přes 40 kilometrů. Fungování lékařské pohotovostní služby a její financování se ale řeší i v dalších regionech. Například Ústecký kraj dá v příštím roce na lékařskou pohotovost 16 milionů korun. Některá města se přitom na financování této služby podílejí, naopak jiná nedají na lékařskou pohotovost vůbec nic.

Klatovsko a Domažlicko bez nočních a víkendových zubních pohotovostí

Lidem na Klatovsku a Domažlicku chybí zubní pohotovost. Přes den je sice ošetří sloužící lékaři, ale horší je to v noci a o víkendech. Na Klatovsku a Domažlicku totiž o víkendu a svátcích ordinují zubaři vždy jen od 8:00 do 12:00. Při těchto službách se tu vystřídá ročně asi stovka lékařů, kteří při pohotovostní službě ordinují přímo ve svých ordinacích. Mimo tyto hodiny ale pacienti musí na pohotovost jezdit až do desítky kilometrů vzdálené Plzně.

Jaké je to nemít zubaře na blízku ví například Jana Králová z Klatov. Její manžel potřeboval nutně lékaře ve tři hodiny ráno. Trpěl nesnesitelnými bolestmi zubů kvůli zánětu. „Musel zavolat švagrovi a ten ho musel odvézt do Plzně do nemocnice, no a celou cestu nemohl bolestí vydržet,“ popsala Jana Králová.

Na Klatovsku a Domažlicku lékaři ve svých ordinacích sice pohotovosti slouží, ale pouze přes den. Nepřetržitá pohotovost tu podle nich není potřeba.

Tomáš Brada, předseda Okresní stomatologické komory Klatovy a Domažlice, uvedl: „Pohotovost celonoční stačí na jednom místě v kraji, to si myslím, že je dostačující a že ta dojezdová vzdálenost není taková.“ Jenže právě dojezdová vzdálenost v rámci regionu, kde je mimo jiné i podhůří Šumavy, může být někdy problém. Jen z Klatov je to do Plzně 43 kilometrů. Z Domažlic to mají pacienti 55 km. Navíc ne každý má možnost se k doktorovi dopravit autem.

V plzeňské ordinaci se na zubních pohotovostech střídá osmnáct zubařů. A ti se prakticky nezastaví. Lékaři tady od začátku letošního roku ošetřili více než jedenáct tisíc pacientů, z toho byla zhruba jedna třetina z Domažlicka a Klatovska. Jana Lískovcová, ředitelka polikliniky Denisovo nábřeží, kde zubní pohotovost funguje, uvedla: „Vychází to na čtyřicet návštěv za den, většinou to je o víkendu kolem šedesáti.“

Václav Chroust (ODS), místostarosta Klatov uvedl, že by město uvítalo, pokud by byly rozšířeny časy, kdy pohotovost ve městě funguje: „Myslím si, že o svátcích, v sobotu a v neděli od 8 do 12 hodin asi není úplně dostačující.“ Kdo by za případným rozšířením zubní pohotovosti organizačně stál, to už podle Václava Chrousta tak podstatné není: „Jestli to bude pohotovost, která bude organizovaná Plzeňským krajem a Klatovskou nemocnicí, a nebo jestli to bude pohotovost, která bude v ordinacích jednotlivých lékařů, to je nám po pravdě řečeno jedno.“ 

Na zubaře v Plzni se ale budou pacienti muset dál spoléhat. Krajský úřad totiž další pohotovost v jiném regionu zřizovat nechce. Alena Marešová, mluvčí Plzeňského kraje, k tomu uvedla: „My jsme uvažovali pouze o tom, že v klatovské nemocnici by byla jedna ordinace, kde by se střídali lékaři z Klatovska a z Domažlicka, to bylo na začátku letošního roku. Bohužel s lékaři nedošlo k dohodě, lékaři chtějí sloužit ve svých ordinacích, takže ta služba je poskytována standardně o víkendech a svátcích v ordinacích jednotlivých lékařů.“

Ústecký kraj: Město Louny na chod lékařské pohotovosti přispívá přes 2 miliony korun ročně

Ústecký kraj dá v příštím roce na lékařskou pohotovost 16 milionů korun. Některá města se na financování této služby podílejí. Nejvyšší částku mají připravenou Louny, naopak Teplice nedají nic. 

Lékařská pohotovost v Lounech bude zachována i nadále. Město na ni dá peníze i v příštím roce. Tímto způsobem chce lidem nahradit ztrátu nemocnice, která byla ve městě zrušena v lednu 2010. Jana Staňková, obyvatelka Loun, k existenci pohovosti uvedla: „Zbytek lékařů tady tedy chybí, ale pohotovost je perfektní.“ Podobně vidí situaci i Karolína Nozarová z Loun: „Nevíte, kdy dítě něco chytne, a takhle aspoň můžete zajít k lékaři.“

Lékařské pohotovosti v regionech (zdroj: ČT24)

Eva Ploranská, lékařka pohotovostní služby v Lounech vyčíslila, že některý den nepřijde vůbec nikdo, někdy ale třeba 12 pacientů. O sobotách a nedělích bývá podle lékařky 22 až 23 pacientů, z nich bývá dost dětí. „Myslím, že ta dětská pohotovost je zapotřebí,“ dodala lékařka Eva Ploranská. Na pohotovosti se teď nejčastějši řeší běžné choroby zimního období jako kašel, rýma a teploty.

„Dost je telefonických hovorů, kdy se spousta věcí vyřeší i po telefonu. Když maminka telefonuje, že má dítě “čtyřicítku„ a že nechtějí přijít, že půjdou zítra ke svému doktorovi - poradím, co podat, jak se zachovat,“ dodala lékařka Eva Ploranská.

Radovan Šabata (USZ), starosta města Louny, vypočítává, jak to je s příspěvky na zajištění pohotovostní služby: „Na pohotovost město doplácí 2 miliony 100 tisíc korun a od kraje dostáváme 1 milion 200 tisíc korun.“

Pohotovosti v Lounech

  • Dětská pohotovost funguje v Lounech od pondělí do neděle. V pondělí až v pátek od 17:00 do 20:00, v sobotu a v neděli je od 9:00 do 18:00.
  • Pohotovost pro dospělé funguje v pátek od 17:00 do 20:00, v sobotu a v neděli od 9:00 do 18:00.

Starosta Loun Radovan Šabata (USZ) vysvětlil, proč pohotovost pro dospělé funguje jen tři dny v týdnu: „Udělali jsme si statistiku, která nám vykázala, že dospělý pacient navštíví přes týden pohotovost jenom minimálně. Dospělý pacient dovede vyhodnotit svůj zdravotní stav, a pokud je vážný, může si zavolat rychlou zdravotní službu, která tady slouží 24 hodin denně.“ Podle starosty tak pohotovost slouží jenom pro akutní případy, jako je ledvinová kolika nebo virové onemocnění. „Nemáme tady chirurgickou ambulanci, takže když dojde k nějakému poškození zdraví, roztržení ruky nebo podobně, bohužel naši občané musí navštívit zdravotnická zařízení s chirurgickou ambulancí, což je Nemocnice Žatec nebo Nemocnice Slaný nebo Nemocnice Most,“ dodal starosta Loun Radovan Šabata.

Nejvíce peněz z příspěvku na zajištění lékařské pohotovosti jde na platy lékařů. Lékaři v Lounech berou 550 korun na hodinu. Jde o částku, která ale není v oblasti obvyklá.  Průměr je 380 korun na hodinu. To je částka, se kterou pak při rozdělování peněz počítá kraj. Pokud chtějí lékaři víc, město je musí doplatit - to je případ Loun.

Pokud by například dětská lékařská pohotovost v Lounech nefungovala, museli by podle Evy Ploranské pacienti dojíždět do Žatce, kde je v nemocnici dětské oddělení.

Zubní pohotovost v Lounech

V Lounech funguje zubní pohotovost, což v rámci regionu není úplně běžná situace. Podle starosty Radovana Šabaty se podařilo dát dohromady 10 stomatologů, kteří se rozhodli, že udělají službu občanům města: „Já si toho nesmírně vážím, protože to je výjimka, která potvrzuje pravidlo. Že ještě mezi námi jsou lidi, kteří jsou ochotni dělat něco pro druhé navíc. Máme tady každou sobotu a neděli a eventuálně o svátcích zubní pohotovost, na kterou město nedoplácí ani korunu a stomatologové jsou plně hrazeni veřejným zdravotním pojištěním,“ dodal Radovan Šabata.

Teplice na pohotovost nedávají nic 

Na druhou stranu jsou v Ústeckém kraji města, která na lékařskou pohotovost nedávají nic. Mezi nimi Teplice. Jaroslav Kubera (ODS), primátor města Teplice, to odůvodnil takto: „Zajištění pohotovosti je výhradně v kompetenci kraje.“ Magdalena Hanáčková, tisková mluvčí Ústeckého kraje, uvedla: „Ze zákona je povinnost kraje pohotovost zajistit, a proto ji zajišťujeme i tam, kde se města odmítají podílet.“

Lékaři v Teplicích slouží pohotovost i přesto, že se město o její zajištění nestará. Hana Pácaltová, lékařka a provozovatelka lékařské služby v Teplicích, to okomentovala takto: „Je to díky tomu, že jsme cítili povinnost tu pohotovost sloužit, aby nepadala veškerá tíže pohotovostních služeb na kolegy v nemocnici. Myslím si, že při službách u lůžka ještě zajišťovat drobná onemocnění, řešitelná jinak, určitě není pro kolegy příjemné. A hlavně jsou situace, kdy je to i časově těžko zvladatelné.“ 

Hana Pácaltová okomentovala i to, že město na pohotovost nepřispívá: „Musím říct trochu hořkou poznámku, že přece jen, kdyby se město Teplice více angažovalo, měli bychom asi možnost poskytovat kolegům hlavně lepší finanční podmínky.“ Jaroslav Kubera (ODS), primátor města Teplice, na to ale reagoval: „Je to tak už léta a nemáme žádný důvod to měnit a pohotovost je zajištěna.“

Pohotovost v Teplicích

  • Pohotovost v Teplicích funguje ve všední den od 18:00 do 21:00.
  • V sobotu a neděle od 10:00 do 19:00 hodin.

K zajištění pohotovosti v Teplicích lékařům musí stačit peníze od Ústeckého kraje, v příštím roce to bude 1 300 000 korun. Peníze kraj pošle přímo lékařům, město nedostane nic.

Počty ošetřených pacientů na pohotovosti v Teplicích jsou podle lékařky Hany Pácaltové během všedních dnů mezi 10 až 15 pacienty. V sobotu, v neděli a o svátcích to bývá za 9 hodin kolem 40 lidí na každé z obou pohotovostí, tedy na dětské i té pro dospělé. 

Příspěvek na lékařskou pohotovostní službu od Ústeckého kraje

Zajištění lékařské pohotovostní služby v Ústeckém kraji v roce 2015 - návrh zastupitelé schválili 15. 12. 2014.

Ústecký kraj poskytuje účelovou dotaci na zabezpečení lékařské pohotovostní služby níže uvedeným obcím:

  • Město Rumburk ve výši 700 000 Kč
  • Město Varnsdorf ve výši 600 000 Kč
  • Statutární město Děčín ve výši 1 405 000 Kč
  • Statutární město Ústí nad Labem ve výši 1 200 000 Kč
  • Město Litoměřice ve výši 1 405 000 Kč
  • Město Bílina ve výši 700 000 Kč
  • Město Louny ve výši 1 210 000 Kč
  • Město Žatec ve výši 1 610 000 Kč
  • Statutární město Chomutov ve výši 1 405 000 Kč
  • Město Kadaň ve výši 805 000 Kč

V Ústeckém kraji je již řadu let uplatňován model zajištění lékařské pohotovostní služby, ve kterém kraj poskytne městu dotaci na zajištění pohotovostí a město následně uzavírá smlouvu s příslušným poskytovatelem zdravotních služeb o provozu ordinací lékařské pohotovostní služby. Taková praxe je v souladu i se stanoviskem Ministerstva zdravotnictví.

Města, která nesouhlasí s návrhem zajištění lékařské pohotovostní služby v roce 2015:

  • Statutární město Teplice
  • Město Litvínov.

Města, která souhlasí se spoluprací s Ústeckým kraje při zajištění lékařské pohotovostní služby v roce 2015, ale jiným způsobem, než jaký je základní princip v Ústeckém kraji:

  • Město Roudnice nad Labem
  • Statutární město Most

Tato dvě města jsou připravena spolupodílet se (i finančně) na zajištění příslušných pohotovostních ordinací ve své spádové oblasti v příštím roce, ale pouze prostřednictvím kraje, nikoli přímým smluvním vztahem s místní nemocnicí.

Ústecký kraj má připraveno na zajištění lékařské pohotovostní služby 16 milionů korun.

Situace jinde v republice

V Čechách funguje dohromady téměř dvě stě lékařských pohotovostí. Nejrozšířenější síť je v Jihočeském kraji, nejméně jich je v Karlovarském. 

Počet lékařských pohotovostí ve vybraných krajích

  • Jihočeský - 36
  • Ústecký - 31
  • Plzeňský - 26
  • Praha - 14
  • Karlovarský - 9

Většinou pohotovosti zřizují a financují kraje - a dotují je různými částkami.

Dotace krajů na lékařskou pohotovostní službu - některé kraje

  • Plzeňský - 36 milionů Kč
  • Středočeský - 25 milionů Kč
  • Vysočina - 21,5 milionů Kč
  • Liberecký - 11,8 milionů Kč