Další finta „šmejdů“: Neexistující firma lidem montuje spořiče vody

Brno – Program Modrá úspora, který má lidi motivovat k instalaci spořičů vody, zneužívají i nepoctivci. V Brně se objevili podvodníci, kteří pod hlavičkou neexistující firmy instalují zejména starším lidem do kohoutků spořiče. Jejich služby ale dvojnásobně překračují částku, kterou si účtují oficiální majitelé certifikované licence Modrá úsporám.

Paní Pavle Vojtášové ve schránce přistál leták, který lidem nabízel bezplatné změření průtoku vody a instalaci spořičů, které spotřebu dokážou snížit až o polovinu. Vidina, že místo současných deseti zaplatí jen pět tisíc ročně, ji zlákala. „Spořiče byly nainstalované dobře, ale jinak bylo jednání onoho pána velmi nestandardní,“ řekla majitelka bytu s tím, že nejvíce ji zarazilo to, že na faktuře se objevilo razítko firmy, která na letáku Modrá úsporám vůbec uvedená nebyla.

„Tak jsem se tu firmu snažila dohledat na internetu, ale nepodařilo se mi to. Nepomohlo ani, když jsem je hledala přes IČO a ulici, na které údajně sídlí,“ popsala žena důvody, proč se nakonec obrátila na oficiálního držitele licence.

Majitelé firmy informace o tom, že někdo nelegálně využívá jejich značku a produkt, šokovala. A ještě víc částka, kterou si za službu účtují. „Ti lidé zneužívají důvěru starších lidí, které okrádají. Jejich ceny jsou oproti těm našim několikanásobně vyšší,“ řekl držitel certifikované značky Modrá úsporám Pavel Hloušek s tím, že sadu prodávají za sedm set korun, zatímco podvodníci za instalaci jednoho originálního šetřiče chtějí 1 600 korun.

„Vadí nám samozřejmě také to, že značka, kterou máme registrovanou a kterou roky budujeme, může být spojována s podvodným jednáním, o kterém se zpětně ani nedozvíme, ale přesto nás v očích zákazníků poškozuje,“ dodal druhý společník Jiří Kříž.

ČT se dnes pokusila zástupce firmy Savers Group, která v domácnostech předražené spořiče vody instaluje, kontaktovat. „Já se s Vámi o tom vůbec nehodlám bavit. Na obou stranách došlo k mýlce,“ reagoval zástupce po firmy po telefonu.

Novou praktiku, jak se dostat do domácností, už zaznamenala také Česká obchodní inspekce. „Úplně poslední a podle nás nejhorší jsou ti, kteří už ani neprodávají zboží. Ozývají se lidem třeba s tím, že mají dostat dotaci po zaplacení vstupního poplatku,“ řekl mluvčí ČOI Jiří Fröhlich s tím, že lidem ale peníze nikdy nepřišly.

Trestné činy spáchané na seniorech

Ve věku nad šedesát let jsou oběťmi především ženy. Útočníci si je vyhlížejí skoro dvakrát častěji než muže. Nepříjemnost, kterou řeší senioři nejčastěji, jsou krádeže. Jednak kapesní, u žen je velmi časté také to, když jim zloděj strhne třeba řetízek z krku. V mnohem menší míře se senioři stávají cíli loupeží, úmyslného ublížení na zdraví nebo vyhrožování. Obzvlášť před Vánoci na seniory číhají také podomní prodejci - nově jim neházejí letáky do schránek, ale vyhlížejí je třeba na cestě na nákup.

Oběti trestných činů starší 60 let na jižní Moravě v roce 2013

  • muži - 245
  • ženy - 410
  • skupiny - 14
  • celkem - 669 případů

(zdroj: Policie ČR)

Šmejdi letos dostali od ČOI pokuty ve výši 15,5 milionu

Prázdné sliby zaznívají před Vánocemi v mnohem větší míře také na předváděcích akcích. „Setkáváme se s tím, že lidem přijde do schránky barevný krásný leták, na kterém ale nenajdete jméno firmy, která akci pořádá,“ popsala Gerta Mazalová ze Sdružení obrany spotřebitelů.

Inspektoři ČOI teď mají denně nahlášených asi sto předváděcích akcí po celé zemi - ve skutečnosti je jich ale pravděpodobně daleko více. Jen za prvních devět měsíců letošního roku rozdali inspektoři více než 150 pokut v celkové výši 15,5 milionu korun. Nejčastěji právě za nenahlášené prodejní akce.