Během pěti let z Ústí nad Orlicí zmizí výherní automaty

Ústí nad Orlicí – Zastupitelé východočeského města se rozhodli zbavit se ve městě hazardu, a to navzdory tomu, že referendum o této otázce bylo kvůli nízké účasti oficiálně prohlášeno za neplatné. Na radnici dnes schválili vyhlášku, která provozování heren zakazuje. Účinnost sice není okamžitá, ale Ústí už nebude prodlužovat licence, přičemž poslední vyprší v roce 2019.

V říjnovém referendu ohledně zákazu hazardních her se nepovedlo dosáhnout požadované 35procentní účasti, číslo se ale zastavilo jen těsně pod hranicí – svůj názor přišlo vyjádřit 34,43 procent, přičemž 86,66 procenta hlasujících se vyslovilo pro vydání vyhlášky o zákazu hazardu. Oficiálně by referendum nemělo mít žádný důsledek, realita je ale jiná, protože zastupitelé ho podpořili. „Je to i na základě výsledků referenda. I když nebylo platné, dosáhlo určité kvóty, která vedení města vyzývala, abychom tu problematiku dořešili,“ uvedl starosta Petr Hájek (Sdružení Oušťáci).

Schválená vyhláška, která zakazuje provozování heren, přinese výsledky až postupně. Město přestane vydávat licence a prodlužovat stávající. Poslední povolená herna by tak měla skončit v roce 2019. Ve městě je v současnosti asi 180 automatů ve 12 zařízeních. V krajském statutárním městě Pardubice, kde je výherních automatů a videoloterijních terminálů z kraje nejvíce, mají pouze vyhlášku, která hernám vymezuje přibližně devadesát konkrétních lokalit.

Zákaz heren může nicméně ještě mít dopad na život Ústí nad Orlicí. Ročně hazard přinese městskému rozpočtu zhruba deset milionů korun a tyto peníze radnice směřuje do podpory sportu, kultury, sociálních věcí a školství. „Tyto příjmy se začnou postupně snižovat, hlavně od roku 2016. Příští rok se s výpadkem ještě vypořádáme, v dalších letech budeme muset buď snížit podporu sportovních a kulturních aktivit, nebo to kompenzovat zvýšením poplatků, které může radnice ovlivňovat,“ uvedl Hájek.