Nákladní auto nabouralo dům v Kojetíně, škoda půjde do statisíců

Kojetín – Nákladní auto narazilo ráno po střetu s dodávkou do rodinného domu v Kojetíně na Přerovsku. Řidič utrpěl středně těžké zranění a skončil v nemocnici. Dům náraz poškodil, na místě i v okolí nehody byla přerušena dodávka elektrického proudu. Na místo přijel také statik, který nařídil dům zajistit.

Dodávka se s nákladním autem srazila po 07:00 na Tržním náměstí. Majitelé měli veliké štěstí, v době nehody nebyl nikdo z nich doma. Přitom v části domu, do které nákladní auto narazilo, mají garáž a ložnici. „Zřejmě dnes budeme spát mimo dům nebo v jiných prostorách,“ řekla České televizi majitelka domu Jana Zapletalová.

„Na místo byl povolán statik, který rozhodl, že dům je potřeba provizorně zajistit a podepřít. Velitel zásahu proto na místo povolal profesionální hasiče z Prostějova s potřebným vybavením a ti spolu s kojetínskými hasiči v domě postavili provizorní podpěry,“ uvedla mluvčí hasičů Vladimíra Hacsiková. Dokud se zeď neopraví, budou muset podpěry na místě zůstat.

„Se statikem jsme se bavili, že tam bude škoda 400 až 500 tisíc korun,“ dodal majitel domu Karel Zapletal. Dalších přibližně 60 tisíc korun stojí zásah hasičů a další tisíce odtah vraku. Alkohol u obou řidičů vyloučila dechová zkouška. Přesné příčiny nehody, okolnosti i výše vzniklé škody jsou předmětem dalšího vyšetřování. Až policie určí viníka, uhradí škodu z povinného ručení.

Pokud by byli majitelé doma, mohli by si podle nového občanského zákoníku nárokovat i duševní újmu na zdraví. Podle pojišťoven toho letos využívá více lidí, kteří jsou například jen svědky nehody.