Na Půlnoční i na Rybovku, vánoční mše rozezní české kostely

Praha – Štědrý večer je časem, kdy na mši vyrazí i mnozí z těch, kteří se jinak kostelu zdaleka vyhýbají. A vstříc pravidelným a příležitostným příchozím vychází i farnosti, které často myslí jak na rodiny s dětmi, kterým jsou určeny mše v brzkých odpoledních hodinách, tak i na ty, kteří chtějí tu pravou atmosféru tradiční půlnoční mše. Neobvyklý zážitek pak letos čeká Pražany, kteří mohou navštívit štědrovečerní bohoslužbu pod širým nebem přímo pod sochou svatého Václava na Václavském náměstí.

Od 22 hodin proběhne slavnostní štědrovečerní bohoslužba pod širým nebem v Praze přímo na Václavském náměstí, pod sochou svatého Václava. Příchozí dostanou od organizátorů zpěvníky, a budou si tak moci společně zazpívat nejoblíbenější vánoční koledy, jako jsou Půjdem spolu do Betléma či Nesem Vám noviny.

V katedrále sv. Víta na Pražském hradě bude Půlnoční mši svatou od 24 hodin sloužit pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka. Katedrála se pro veřejnost otevře už ve 23:25, kdy začne pásmo slova a koled, věnované Janu Jakubu Rybovi.

Dalšími z pražských kostelů, které si na Štědrý večer připravily něčím ozvláštněné bohoslužby, jsou kostel sv. Ludmily na náměstí Míru, kde proběhne půlnoční mše s koledami, nebo kostel Nejsvětějšího Srdce Páně na Vinohradech na Náměstí Jiřího z Poděbrad, kde bude půlnoční mše sloužena spolu s chrámovým sborem a orchestrem.

V kostele Nejsvětějšího Salvátora na Křižovnickém náměstí bude mši celebrovat Tomáš Halík. Slavnostní mše v Chrámu Matky Boží před Týnem se bude konat už od 16:30 hodin a zároveň bude obohacena Rybovou mší vánoční. Další bohoslužby nabídne také kapitulní bazilika sv. Petra a Pavla na Vyšehradě, kde začne tradiční půlnoční mše přesně od 24 hodin, a klášterní kostel Opatství Emauzy, kde bude mše začínat už ve 22 hodin.

Betlém v benešovském kostele sv. Mikuláše
Zdroj: ČT24/Vojtěch Rejl

Na Žižkově bude půlnoční v kostele sv. Prokopa na Sladkovského náměstí, na Smíchově v kostele sv. Václava ve Štefánikově ulici nebo v kostele sv. Gabriela v Holečkově. V Krči budou sloužit půlnoční v kostele sv. Františka z Assisi, na Lhotce v kostele Panny Marie Královny míru, v Hlubočepích v kostele sv. Filipa a Jakuba a v Košířích v kostele sv. Jana Nepomuckého.

Další bohoslužby v arcibiskupství pražském

Věřícím se ale o Vánocích otevírají kostely po celé republice. Ve středních Čechách můžete na mši vyrazit i odpoledne, třeba v benešovském kostele sv. Mikuláše připravili dětskou mši s vánoční scénkou, na rodiče s dětmi myslí i v Kladně-Kročehlavech nebo Kutné Hoře. V příbramském kostele Nanebevzetí Panny Marie zase ve čtyři hodiny odpoledne zazní Rybova mše vánoční, kterou v Rakovníku připravili na půlnoc. Půlnoční mše se budou moci zúčastnit také lidé v poděbradském kostele Povýšení sv. Kříže nebo v kostele Nanebevzetí Panny Marie ve Staré Boleslavi.

Vánoční poselství brněnského biskupa Vojtěcha Cikrleho (zdroj: ČT24)

V Brně bude půlnoční mše například v katedrále sv. Petra a Pavla, kam mohou zároveň vyrazit i rodiče s dětmi na dětskou mši od 16 hodin. V Olomouci proběhne bohoslužba v katedrále sv. Václava, a to od 21 hodin, pro děti je připravena mše ve tři hodiny, od 15 hodin je připravena dětská mše svatá v chrámu sv. Michala, kde se bude konat i půlnoční mše. Na Svatém Kopečku v Bazilice Navštívení Panny Marie zazní mše svatá o půlnoci. V Ostravě v katedrále Božského Spasitele je od 15 hodin připravena mše pro rodiny s dětmi, pro širokou veřejnost začne o půlnoci. V Plzni proběhne půlnoční mše v katedrále sv. Bartoloměje od 24 hodin.

Kam a kdy na mši vyrazit, zjistíte na webu jednotlivých biskupství a arcibiskupství: