O Štědrém dnu se pamatovalo na zvířata i lidi bez domova

Praha/Brno – Na řadě míst v Česku se Štedrý den nesl ve znamení speciálních akcí či charitativních projektů. Myslelo se na opuštěné děti, lidi bez domova i zvířata v zoo. Všem se dostalo vánoční nadílky – zejména ve formě drobných darů a jídla.

Na Štědrý den dostávají slavnostní večeři i nadílku také bezdomovci. Aby se dostalo na všechny zájemce, bude se někde podávat večeře i víckrát. Například v pražském centru Naděje U Bulhara poblíž hlavního nádraží se vystřídá kolem 250 lidí. Ti si mohou pochutnat si na rybí polévce, řízku s bramborovým salátem, cukroví a ovoci. Každý navíc obdržel nadílku s dalšími potravinami, oblečením i hygienickými potřebami. Podobné akce nabízí Středisko naděje ve svých centrech po celé republice.

Dny otevřených dveří i sbírky pořádala na Štědrý den i v další dny řada zvířecích útulků po celém Česku. Právě tohle období je pro ně nejsložitější, protože kolem nového roku mají nejvíc přírůstků. Dnes přivítali dárce i potenciální majitele třeba v pražské Tróji, kde na nové pány čekají desítky psů. Všechny útulky přivítají peníze na provoz. Lidé mohou přispět také materiálně – chovatelskými potřebami, krmením, pamlsky nebo dekami. Právě tohle všechno lidé mohou dobrovolně přinést – nejlépe po domluvě – i v následujících dnech.

Vánoční sbírka pro útulek v pražské Tróji
Zdroj: ČT24

Na 2 000 lidí dnes zavítalo do brněnské zoo, aby mohli sledovat vánoční krmení zvířat. Příchozí dostali u vstupu do zahrady kartičku s přesným popisem toho, kdy a u kterých expozic se bude krmení konat.

Největší zájem byl o krmení ledních medvědů a lachtanů, kteří si pochutnali na speciální vánoční porci ryb. Tygři dostali porci masa zabalenou jako dárek, který si museli rozbalit. Šimpanzům nadělili chovatelé banány a trsy hroznů. Pokud někdo dnešní krmení nestihl, nemusí zoufat, protože zahrada pořádá ještě ve čtvrtek 1. ledna novoroční krmení zvířat.

Podobný sváteční jídelníček připravila také zlínská zoo. Zebry, žirafy, antilopy a velbloudi dostali červená jablíčka, slonice si pochutnaly na banánech i hroznech a velcí papoušci ara na hroznech a oříšcích. Drobné opičky, kotulové veverovití, si v amazonské expozici smlsly na tropickém ovoci, oříšcích, mandlích, fících a datlích. Vánoční dobroty čekaly i na obyvatele tropické haly Yucatan.

Otužilecký betlém v Plzni
Zdroj: ČT24

V Plzni dnes zhruba třicet otužilců neodolalo vánočnímu koupání v řece. Do vody o teplotě tří a půl stupně se skupina nadšenců vydala v převlecích za živý Betlém. Zaplavat si do řeky Úhlavy přišly téměř všechny generace. Nejmladšímu otužilci bylo sedm let, těm nejstarším bylo přes sedmdesát. Všichni bez výjimky doplavali úspěšně zpět na břeh.

Netradiční program si připravili na Štědrý den na hradě Bouzov v Olomouckém kraji – prohlídku s vánoční tematikou. Pevnost v Josefově na Náchodsku při podobné akci na Štědrý den navštívilo 300 lidí. Šlo o 15. Ročník speciální vánoční prohlídky. „Celý den jsme se nezastavili. Prohlídky nebyly jen o historii pevnosti, ale měli jsme i vánoční trasu s tematikou zvyků a tradic o Vánocích. Dětské návštěvníky čekala sladká odměna,“ řekl vedoucí pevnosti Miroslav Vašata.