Na Silvestra bude mrznout, místy možná i sněžit

Praha – Po celém Česku mrzne a zemi stále pokrývá sníh, na západě a severovýchodě Čech a na východní Moravě napadl i nový. Podobné počasí jako dnes bude i na Silvestra. V Čechách se může mírně oteplit, maximální denní teploty stoupnou z dnešních -6 až -2 na -4 až 0 stupňů Celsia. Na Moravě naopak očekávají meteorologové teploty nižší, mezi -7 a -3 stupni. Místy může slabě sněžit. Oslavy příchodu nového roku by mohlo zkomplikovat mrznoucí mrholení, které se může ojediněle vyskytnout na severozápadě republiky. Řidiči by proto měli být ve střehu, podmínky však jsou příznivé pro lyžaře. Otevírají se jim další sjezdovky i celá střediska.

Poslední den s celodenním mrazem nás čeká zítra: ve čtvrtek už se v Čechách teplota kromě hor všude přehoupne aspoň kousek nad nulu a sníh v nížinách začne tát. Na horách ale v nejbližších sedmi dnech obleva nehrozí. Na mnoha místech se tak těsně před Silvestrem konečně rozjíždějí vleky.

Čerstvý sníh napadl dnes v Karlovarském, Libereckém, Královéhradeckém, Moravskoslezském i Zlínském kraji. Od pondělí leží i na dalších místech, navíc v celé zemi mrzne. Silničáři proto vyzvali řidiče k opatrnosti. Obzvláště se to týká horských oblastí, například v Harrachově bylo až 12 stupňů pod nulou. Při teplotách kolem minus deseti přitom ztrácí sůl na silnicích účinnost.

Ve slabém prázdninovém provozu se nestalo mnoho nehod, přesto jeden člověk zemřel. Nehoda se stala v noci na namrzlé silnici u Nýřan na Plzeňsku. „Vozidlo vyjelo mimo komunikaci a narazilo do stromu,“ popsala policejní mluvčí Hana Štefflová.

Otevírají se další lyžařská střediska

Počasí, které je ošemetné pro řidiče, dělá radost lyžařům. Zatím je ze stovky sledovaných lyžařských areálů v provozu zhruba polovina, díky příhodným podmínkám posledních dnů ale zahajují sezonu další. Již počátkem týdne začaly jezdit největší areály na české straně Šumavy na Špičáku a v Lipně nad Vltavou. Fungují všechna velká střediska v Krkonoších, lyžovat se začne i na Vysočině, na středočeském Monínci nebo v severních Čechách v Malečově a Telnici. V Klínech se bude lyžovat od Nového roku. Ačkoli nenapadlo mnoho sněhu, mrazy umožnily zapnout sněhová děla všude, kde je mají – bez ohledu na nadmořskou výšku sjezdovek.

Fronta na vlek v beskydské Karolince
Zdroj: Dalibor Glück/ČTK

Předposlední den roku dělá radost i provozovatelům skiareálů. Na Šumavě, kde na možnost lyžovat čekali lidé letos velmi dlouho, vyrazily na sjezdovky tisíce lidí. Na Zadově bylo již v pondělí 1 500 lidí, dnes patrně ještě více. Podobný je zájem o lyžování na Lipně. V beskydské Bílé potom hovoří prozovatelné takřka o přetíženosti. „Co se týče lidí, je to šílené, to jsem snad ještě nezažil. Konečně je sníh a kapacitně je to téměř nezvladatelné,“ řekl vedoucí areálu Jaroslav Vrzgula. Odhadl, že v Bílé je na tři tisíce návštěvníků, dosavadním rekordem přitom je 2 700 lidí. Podobné je to i na dalších místech, napříč Českem se proto tvoří fronty u lanovek. Například na kabinkovou lanovku z Janských Lázní na Černou horu v Krkonoších se čeká až půl hodiny.

Provozovatelé areálů i hotelů čekají na přelomu roku příliv návštěvníků. I tak ale předpokládají, že celkově bude pro ně zima opět ztrátová a zbytek sezony nenahradí nepodařený začátek. „Dvacet dnů je značné procento, ale tím, že nejpodstatnější dny, to znamená po Vánocích, konec prosince a začátek ledna, se v mnoha střediscích podařilo zachránit, ztráty nebudou tak enormní,“ podotkl ředitel Asociace horských středisek Libor Knot.

Nový sníh padal také v Rakousku. Řidiče sice trochu potrápil, ale na horách z něj mají radost: ve většině středisek v Alpách totiž ještě o víkendu lyžovali hlavně na loňském a umělém sněhu. Teď se i tam rozjíždí spousta vleků, které zatím stály. Sněžení a mrazy komplikují život Evropanům.