Praha zdraží odpad, poplatek může být až dvojnásobný

Události: Zvyšování poplatku za odpad (zdroj: ČT24)

Většině Pražanů se od ledna zdraží svoz odpadu. Zastupitelé přijali vyhlášku s novým výpočtem cen, který je nutný kvůli změně zákona. Opozice byla proti. Ceny se navýší zdražením skládek, které má přinést víc ekologie, ale i růstem mezd nebo cen v dopravě. Víc by měli zaplatit hlavně ti, kteří mají větší popelnice a příliš netřídí. Platby můžou vzrůst skoro až na dvojnásobek.

V Praze se poplatek za odpad aktuálně účtuje jak podle velikosti kontejneru, tak podle toho, jak často jej popeláři vyvezou. Čtyřčlenná rodina Terezy Jungwirthové teď platí 225 korun měsíčně, má to být ale víc. „Nemyslím si, že by se nás to nějak výrazně dotklo, ale věřím, že jsou u nás v domě lidé, pro které už dvojnásobné zdražení bude nepříjemné,“ popsala obyvatelka sídliště Černý Most.

Nově chce Praha účtovat jen podle nádoby, 50 haléřů za litr. Reaguje tak na změnu příslušných zákonů. Víc to pocítí lidé právě na sídlištích, kde jsou velké kontejnery. Naopak obyvatelé rodinných domů s menšími popelnicemi mají ušetřit.

Za zdražením má být zlepšení služeb, kritizuje opozice

Se zdražením až na dvojnásobek nesouhlasí opozice. „Navýšení se nám zdá opravdu dramatické. Největší důvod, proč s tím nesouhlasíme, je, že si nemyslíme, že občané dostanou lepší službu,“ okomentovala pražská zastupitelka Alexandra Udženija (ODS).

Podle náměstka primátora ale každý může výši poplatku sám ovlivnit. „Je to o odpovědnosti každého občana, kolik odpadu vyprodukuje. Pouze za ten, který bude v černé popelnici, ten nevytříděný, si zaplatí,“ řekl Petr Hlubuček (STAN).

Praha v tom není sama, zdražuje se i jinde, třeba v Chomutově, Jihlavě nebo Frenštátu pod Radhoštěm. V Rakovníku lidé zaplatí v příštím roce 960 korun, proti letošku o 240 korun navíc.

Poplatek za odpad v některých městech roste
Zdroj: ČT24

Žďár bude odpad převážet do sousedních krajů, poplatek tak nestoupne

Například ve Žďáru nad Sázavou ale letošní cena zůstane. Kvůli zdražení skládkování v Ronově nad Sázavou, kam odpad ukládali dosud, se jim vyplatí vozit část odpadu na skládku do Nasavrk na Pardubicku, část do spalovny v Brně. Díky tamnímu zařízení na energetické využívání odpadu se tak navíc získává například teplo pro brněnské byty.

„Pro město Žďár je to sice přes osmdesát kilometrů, ale vyplatí se nám to,“ okomentovala převoz do brněnské spalovny místostarostka Ludmila Řezníčková (ANO). „Jsme připraveni dlouhodobě odpad z regionu Žďárska přijímat a počítáme s tím,“ uvedla obchodní náměstkyně SAKO Brno Iveta Jurenová.

Poplatek za skládkování komunálního odpadu
Zdroj: MŽP

Roční poplatek činí 580 korun na osobu. Navzdory změnám v nakládání s odpadem nehodlá radnice jeho cenu navýšit, i s cestou za hranice kraje to totiž město vyjde levněji než uložení na skládce v Ronově.

Zdražování skládek, které začalo letos, bude pokračovat postupně až do roku 2029. Pak už by pod zemí neměl končit komunální odpad, pokud možno, vůbec.

Likvidaci a svoz odpadu obce často dotují

Obce můžou od letoška za to všechno účtovat lidem až 1200 korun ročně. V praxi loni vybíraly v průměru 540 korun. I když mají i další příjmy, na skutečné náklady to nestačí a systém musejí dotovat.

V průměru loni vycházely náklady na zpracování odpadu na 1064 korun ročně na obyvatele. Před 15 lety to bylo o třetinu méně. Vyšší náklady mají menší obce a pak Praha, naopak města okolo sta tisíc obyvatel dokážou provozovat systém levněji.

Nejdražší je likvidace směsného komunálního odpadu, je to víc než polovina z celkové sumy. Významnou položkou jsou i barevné kontejnery a tříděný sběr, ale započítat je potřeba i provoz sběrných dvorů nebo úklid černých skládek.