Hotel InterContinental není kulturní památkou, rozhodnutí ministerstva je pravomocné

Rozhodnutí ministerstva kultury, že pražský hotel InterContinental neprohlásí za kulturní památku, je pravomocné. ČT to potvrdila mluvčí Národního památkového ústavu (NPÚ). Hotel, postavený v letech 1968 až 1974, je podle resortu výjimečnou stavbou. Její památkovou hodnotu ale podle ústavu snížily pozdější stavební úpravy. Majitelé hotelu chystají další rekonstrukci jeho okolí, NPÚ přesto vidí prostor pro přezkum rozhodnutí.

 „Proti rozhodnutí ministerstva kultury o neprohlášení souboru Hotel InterContinental v Praze 1 nebyl podán rozklad, rozhodnutí nabylo právní moci,“ uvedla na dotaz ČT mluvčí resortu Ivana Awwadová. Návrh na prohlášení za památku podal v roce 2015 Národní památkový ústav.

Protože NPÚ proti verdiktu ministerstva nepodal rozklad, nemůže ho napadnout ani u soudu. Památkový ústav ale zvažuje, že nechá rozhodnutí ministerstvo znovu přezkoumat.

„Lze podat podnět k přezkoumání rozhodnutí, to však není omezeno časovou lhůtou. Poté, co NPÚ obdržel rozhodnutí v této věci a seznámil se s jeho odůvodněním, shledává prostor k provedení přezkumného řízení,“ řekla k tomu na dotaz ČT mluvčí NPÚ Jana Hartmanová. Ústav ale podle ní ještě musí verdikt ministerstva podrobněji prostudovat a důkladněji připravit argumenty ke sporným bodům.

Kritice čelí plánovaná čtyřpodlažní prosklená budova

Podle NPÚ jsou památkovými hodnotami stavby unikátní řešení, umístění v historickém jádru města nebo dochovaný exteriér a prvky interiéru. Ministerstvo v odůvodnění svého rozhodnutí uvedlo, že se na udělení památkové ochrany neshodla poradní komise. V rozhodnutí dále stojí, že návrh NPÚ vůbec nezohlednil problematické aspekty stavby.

Těmi jsou podle ministerstva kultury například napojení hotelu na sousední historické objekty Starého Města, nábřežní předpolí hotelu, pozdější přístavba bazénu nebo vyvýšená střecha garáží na piazzettě vedle hotelu, která zabírá její velkou část. Za diskutabilní označil resort i samotné umístění stavby hotelu na exponovaném místě vltavského nábřeží.

Okolí brutalistního hotelu čekají úpravy, zatím jsou ve fází územního řízení. Terčem kritiky se přitom stala hlavně plánovaná čtyřpodlažní prosklená budova, která má vyrůst na piazzetě (přejmenované na náměstí Miloše Formana). Město i městská část Praha 1 v únoru rozhodly, že do územního řízení podají námitky.