Zvláštní úkazy na obloze potvrzují obrovský obsah pylů ve vzduchu

Koróna na jasném nebi bez oblačnosti. Neříká náhodou meteorologický slovník, že koróna vzniká ohybem světla na kapičkách vody v oblacích? Rarita, kterou můžeme zahlédnout nejčastěji právě na jaře, ukazuje, že ve vzduchu jsou i jiné částečky, které dokážou přimět sluneční paprsky, aby se ohýbaly a vytvářely kolem slunečního disku soustředné kruhy: modré blíž ke slunci, červené nejdál. Pylová zrna mají podobnou velikost jako kapky vody v oblacích, tedy řádově desítky mikrometrů. A to je k tvorbě ohybových jevů ideální.

Chladné dubnové počasí zbrzdilo postupné vykvétání stromů, a tak smrky a borovice vykvetly v květnu. Právě jehličnany jsou hlavním zdrojem žlutých nánosů na autech, terasách i na zemi. A také koróny na modré obloze bez oblaků.

Koróna podle Meteorologického slovníku: ohyb světla na kapkách v oblaku
Zdroj: Jarda Fous
Vysoké oblaky vlevo obsahují jenom kousky ledu, ty korónu netvoří. Aby se rozzářily barevné kruhy kolem slunce, muselo být 11. května 2022 ve vzduchu hodně pylu
Zdroj: Libor Čihák junior

Kvůli prudkému oteplení vykvétají navíc stromy všechny najednou. Do vzduchu přitom chrlí obrovské množství pylu. Například z jediné jehnědy břízy vyletí i víc než pět milionů pylových zrnek.

Pyl ve vzduchu
Zdroj: Božena Tkadlecová
Pyl pokryl Česko
Zdroj: Vlasta Zlámalová


Může vyvstat otázka, když vám podle alergologa pyly jehličnanů moc neubližují, tak proč vám teče z nosu i z očí. Ve skutečnosti kromě nápadných žlutých oblaků z jehličnanů létá ovzduším plno dalších alergenů: zbytky pylu odkvétajících bříz, hodně je pořád pylu dubu a v nížinách už začaly kvést trávy.

Když se počasí přehoupne ze zimy do léta během jednoho nebo dvou týdnů, včely nestíhají létat a alergici by neměli větrat ani chodit do přírody.

Česko pokryl pyl
Zdroj: Božena Tkadlecová
Pyl na hladině Orlické přehrady
Zdroj: Michael Mareš

A situaci ještě dál komplikuje sucho. Pyl je samozřejmě ideálně přizpůsoben k tomu, aby se co nejlépe dostal z rostlinných tyčinek na bliznu a rostlina se rozmnožila. U těžkých pylů, jako má třeba řepka, jim k tomu musí pomoci hmyz, další zvířata nebo třeba voda.

Lidi ale většinou víc dráždí lehké pyly, které snadno létají vzduchem, klidně kilometry daleko. Když přijde déšť, zrníčka se namočí a s deštěm padají k zemi. Vzduch se vyčistí a alergikům se hned lépe dýchá.

Předpověď počasí na následujících sedm dní
Zdroj: ČT24

První naděje na přeháňky nebo bouřky je v pondělí večer na západě Česka. Déšť, přeháňky a případně i bouřky můžou pokračovat i v úterý. Pak se ale vrátí slunečné počasí.

I když krátký průběh dešťů není tak účinný, jako kdyby byl delší a vytrvalý, přinejmenším na den nebo dva by mohl alergikům ulevit.

Pylový semafor pro neděli: míra ohrožení pylem je téměř všude vysoká nebo mimořádná
Zdroj: ČT24/ČHMÚ
Pylový semafor pro pondělí: kromě hor a vrchovin bude míra ohrožení pylem mimořádná
Zdroj: ČT24/ČHMÚ