Studený duben končí normálními teplotami. Na čarodějnice bude hezky

Závěr dubna se vrací k teplotám, které jsou v této roční době obvyklé. V pátek odpoledne se teplota dostane nejčastěji na patnáct až devatenáct stupňů Celsia. Pálení čarodějnic ovšem přitahuje pozornost hlavně k sobotě a předpověď ukazuje, že by počasí mohlo být příznivé.

Po většinu dne bude na „čarodky“ svítit slunce, a i když večer mraků přibude, pršet by mělo výjimečně. Vlastně jenom v horách na západě Čech – ale i tam budou přeháňky jen slabé a krátké.

Sobotní maxima budou o stupeň vyšší než v pátek, většinou tedy do dvaceti stupňů. Večer se pak čekají teploty od patnácti do dvanácti stupňů Celsia. V horách bude chladněji, maxima v tisíci metrech nad mořem zůstanou na dvanácti stupních.

Sobota v Česku
Zdroj: ČT24

Deště posledního týdne výrazně snížily nebezpečí požárů, a tak je s výjimkou Polabí a jižní Moravy riziko mírné nebo úplně zanedbatelné. Ale ani v nížinách letos není rozdělávání ohňů zakázané.

Riziko požárů
Zdroj: ČT24

Duben dal vláhu

Duben totiž po mimořádně suchém březnu přinesl nakonec docela normální množství deště, a nic na tom nezmění ani fakt, že do konce měsíce už skoro nic nenaprší.

Srážky v dubnu
Zdroj: ČT24

Pokud jde o teploty, hodnotí klimatologové letošní duben zatím jako silně podnormální. Pokud se předběžné výpočty potvrdí, zůstane druhým nejchladnějším dubnem od roku 2000. Ještě větší zima byla v dubnu loni, ale méně pršelo.

Odchylky dubnové teploty
Zdroj: ČT24

Ze třiadvaceti posledních dubnů redakce ČT24 vybrala pět nejchladnějších a pět nejteplejších. Za celou tu dobu 79 procent dubnů zaznamenalo kladnou odchylku od normálu. Dá se říci, že po roce 2000 si Češi zvykli, že je v dubnu teplo – například v roce 2018 bylo 21 dní s maximem přes dvacet stupňů Celsia. Letos na takové dny došlo jen výjimečně.

Závěr aktuálního měsíce a začátek května budou mít nejčastěji odpolední teploty mezi patnácti a dvaceti stupni. Nad dvacet se teplota dostane zase hlavně na jihu Moravy.

Přízemní mrazy se můžou vyskytnout ještě v sobotu. Od neděle by měly být ráno teploty kolem šesti nebo sedmi stupňů. Přeháňky nebo občasný déšť v neděli a v pondělí přijdou nejčastěji v Čechách, v úterý zase spíš na jihovýchodě. Vítr bude jen slabý nebo mírný, jedině při bouřce, která může ojediněle přijít v pondělí, by mohl být silnější.

Výhled na příští týden
Zdroj: ČT24