Silná ledovka hrozí na Vysočině a v Podkrušnohoří

Na Českomoravské vrchovině a v Podkrušnohoří se od úterního odpoledne do půlnoci může při mrznoucím dešti tvořit silná ledovka. Lidé by v těchto regionech podle výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) měli jen v nezbytně nutných případech vycházet ven a jezdit autem. Ve velké části země se může až do středečního poledne objevit slabší, méně nebezpečná ledovka.

Varování před silnou ledovkou platí od čtvrté odpoledne do půlnoci pro Kraj Vysočina, oblasti Dačice a Jindřichův Hradec v Jihočeském kraji a celý Ústecký kraj s výjimkou Děčínska. 

Méně pravděpodobná je tvorba ledovky na krajním západě a jihozápadě Čech, ve Frýdlantském výběžku a na většině území Zlínského kraje, ale ani tam nelze její tvorbu zcela vyloučit.

Při ledovce musejí být maximálně opatrní řidiči i chodci, roste riziko úrazů a nehod. Meteorologové upozornili, že mohou nastat také výpadky v dodávkách elektřiny, zásobování či zdravotnických služeb, mohou se lámat namrzlé větve stromů.

Ledovka je průvodním jevem mrznoucího deště nebo mrholení. Vzniká v případech, kdy prší na prochlazenou zem, větve stromů, elektrická vedení a podobně. Vodní kapky se po dopadu rozlijí po povrchu, okamžitě mrznou a vytvářejí průhlednou vrstvu ledu s hladkým povrchem. Na rozdíl od náledí bývá ledovka čirá a mnohdy naprosto hladká. Vzniká nejen na cestách, ale i na větvích či sloupech.

Kvůli namrzlým cestám na Ústecku vyjížděli záchranáři k desítkám zranění

V Ústeckém kraji během úterý vyjeli záchranáři zatím zhruba ke dvaceti zraněním, která si lidé způsobili na kluzkých cestách. Uvedl to mluvčí krajských záchranářů Prokop Voleník. Silničáři uvedli, že komunikace jsou ošetřené, po dešti však místy namrzlé a na horách může na silnicích ležet i sníh. 

„Apelujeme na občany, aby dbali zvýšené opatrnosti. Pokud nemusí, aby nevycházeli,“ uvedl Voleník. Zejména senioři by podle něj měli být opatrní a ven chodit s doprovodem. Dodal, že zranění jsou hlášená na celém území Ústeckého kraje.

V chirurgické ordinaci v teplické nemocnici v úterý zdravotníci ošetřili desítky pacientů. „Nejčastěji přichází s tím, že upadli a uhodili se do hlavy, někteří si zlomili nohu, stěžují si na bolesti zad. To je asi nejčastější,“ shrnul potíže pacientů záchranář Tomáš Laštovka.