Meteorologové už tuší, jaká bude zima. Vypadá to na normální prosinec, ale teplý leden a únor

Střední Evropu podle většiny světových meteorologických modelů čeká celkově mírná a teplá zima. Z hlediska srážek by měla být zima normální, ale při vyšších teplotách bude hlavně v lednu a v únoru častěji pršet než sněžit.

Světová meteorologická centra zveřejnila předpověď na zimu 2020/2021. I když vpády chladnějšího vzduchu nebudou moc časté, občas se vyskytnou – podle některých modelů jich bude víc v prosinci než v lednu a v únoru.

I v dalších částech Evropy budou teploty často vyšší než průměrné. To však neznamená, že nepřijdou studené fronty a chladnější dny. Budou jen méně časté.

Na pevnině znamená déšť a sněžení normální nebo vlhčí podmínky. Britské ostrovy a Skandinávie by ovšem mohly mít bouřlivější zimu.

Předpověď na zimu
Zdroj: NOAA

Je už prakticky jisté, že nadcházející zimní sezona 2020/2021 bude pod vlivem jevu La Niña. V Tichém oceánu bude u jihoamerických břehů chladnější voda, Austrálii a Asii ovšem čeká zahřáté moře, a tím pádem i bouře a prudké deště.

A co to znamená pro Evropu? Prakticky nic prokazatelného: za podobných podmínek v zimě 2005/2006 byl mráz a také spoustu sněhu, jenže dva roky nato byla La Niña ještě výraznější, ale zima u v Česku celkem teplá.

Předpověď na zimu
Zdroj: ČT24

Přitom evropský program Copernicus právě zveřejnil teplotní přehled minulého měsíce: překonal i rekord z roku 2018. Za celou dobu družicového snímání teplot nebylo v Evropě září tak teplé jako letos.

Rok 2020 tak má zatím všech prvních devět měsíců mezi čtyřmi nejteplejšími od roku 1979, a vlastně nezávisle na počasí těch zbývajících míří mezi nejteplejší roky v historii.

Předpověď na zimu
Zdroj: ČT24