Prodloužený víkend přinese ráno přízemní mráz, odpoledne teploty letního dne

Počasí prodlouženého víkendu ovládnou velké rozdíly v teplotách: mezi ránem a odpolednem to může být i víc než 20 °C. A hned na začátku nového týdne pak přijde pořádný teplotní skok z letního dne zpátky do února: z 25 °C na 7 °C.

Rána totiž budou většinou jasná nebo polojasná. Během dne se aspoň na čas vždycky ukážou mraky. V pátek by to mělo být ještě bez deště, ale v sobotu se hlavně na jihu pár přeháněk nebo bouřek odpoledne přižene.

Výhled počasí (zdroj: wxcharts.com)

Největší nápor srážek přijde od nedělního večera. Jako první dorazí přeháňky a bouřky na severozápad Čech: v neděli odpoledne. Večer a v noci se budou sunout dál na východ. V pondělí se postupně rozprší všude a na horách začne sněžit. Jak se bude dál ochlazovat, sněhové vločky se dostanou i do nadmořských výšek kolem 500 metrů.

Na příští pondělí v Česku hned tak nezapomeneme: Na severozápadě se teploty už nedostanou nad 7 °C, na jihovýchodě ještě zvládnou 23 °C. A na horách mezitím napadne 10 až 25 cm sněhu. Bude mokrý a těžký, a tak může i lámat stromy. A pozor, nasněžit může i na Vysočině.

Teploty pak budou stoupat jen pomalu. Nad 20 °C se zřejmě dostanou až ve druhé polovině května.