Komentář: Tupá strojová cenzura. Na internetu hrozí konec nebo zpoplatnění on-line aktivit, varuje právnička

Není to žádný vtip, hoax ani fake news. Bohužel. Návrh směrnice o autorském právu (copyrightu) na jednotném digitálním trhu by v dnešní podobě utnul vytváření a sdílení vtipných videí – jako třeba toho se soptícím Hitlerem nebo s nevrlou kočkou – sebekratších úryvků, odkazů na články, citací a remixů obecně známých děl, a to i na osobních blozích i pro nekomerční účely. Titulky, perexy či náhledy fotek, které při linkování automaticky ukazují sociální sítě jako Facebook, Reddit či Twitter, chtějí tvůrci směrnice nově považovat za autorsky chráněný obsah a zpoplatnit nebo zakázat.

Stojí za tím dvě nově zkonstruovaná extra práva (výhodná pro „držitele práv“, to znamená pro většinou zábavní průmysl či svazy jako naše OSA, Intergram) respektive povinnosti (pro všechny ostatní). Toxická ustanovení se skrývají v článcích 11 a 13 návrhu směrnice.

Článek 13 zavádí povinnost všech provozovatelů míst, kam uživatelé nahrávají obsah (fotobanky, softwarová úložiště, blogovací platformy, sociální sítě, on-line inzerce a podobně), nasadit speciální software (filtry), který bude mechanicky porovnávat nahrávaná videa, texty, fotografie a jiný obsah s centrálními databázemi autorsky chráněných děl. A samozřejmě blokovat kusy, kde najde shodu.

Jak vědí třeba uživatelé služby YouTube, která se o něco podobného pokouší už dnes, filtry fungují těžkopádně, nepřesně a často odmítnou nahrát i vlastní autorské dílo uživatele, protože je chybně považováno za dílo autora z centrální databáze. Výsledkem je tupá strojová cenzura, podobná té rakousko-uherské, známé ze Švejka. O to horší, že se strojem se člověk opravdu nedomluví nijak. Mezi lidmi v EU se pro tento návrh vžil pojem „robocenzura“.

Tyto filtry mohou být mocným zabijákem kreativity a vůbec toho úžasného podhoubí internetu, které je založeno na přetváření, sdílení, novém kontextu. Může hluboce narušit i jedno z mála společenských „lepidel“ – společné kulturní povědomí širších komunit.

Dnešní pojetí odpovědnosti celkem funguje. Pokud například provozovateli fotobanky nahlásí kdokoli závadný obsah, musí jej odstranit. Jde o konkrétní případy, ne o plošné tupé a předběžné lustrování obsahu strojem.

Článek 11 zavádí takzvané „výpalné za link“, což znamená konstruování nového typu majetkových práv pro vydavatelské domy. Běžný uživatel a vlastně kdokoli, včetně vzdělávacích, nekomerčních subjektů by měl povinnost platit licenční poplatek za sebekratší titulek článku, náhled, úryvek, citaci, či vizuální záložku („pin“).

Uvalení licenčních poplatků povede k ještě tužší oligopolizaci on-line prostředí. Velké hráče jako Google spíše posílí, mnoho menších vyhledávačů skončí. Přidusilo by i malé podniky, start-upy, projekty jako agregátory novinek, malá kvalitní média…

Debaty o návrhu „on-line copyrightové směrnice“ se vyhrocují. Zajímavé na nich je, že devět z deseti hlasů v této debatě, včetně odborných, je zatím válcováno hlasem menšiny – a to hlasem pouze zábavního průmyslu. Tato lobby (slovy směrnice „držitelé práv“) má v Komisi a bohužel i v Evropském parlamentu dost zastánců.

Požadavky některých vydavatelských domů na zpoplatnění vyhledávačů a sociálních sítí, pokud linkují jejich obsah (!) i požadavky hudebního průmyslu zní nehorázně a nejsou výhodné pro nikoho dalšího (ostatně i on-line vydavatel Seznam.cz tyto požadavky odmítá a návrhu směrnice oponuje), ale hrozí, že se stanou platnou legislativou.

Málo se ví, že návrh směrnice zvedl ze židle experty na copyrightové právo z celé Evropy. V dubnu zaslaly europoslancům výhrady proti „výpalnému z linku“ i proti předběžné „robocenzuře“ desítky akademiků a výzkumníků například z univerzit v Oxfordu, Cambridge, SciencesPo, Humboldtovy univerzity a dalších. Čeští europoslanci by měli vyslyšet ústav práva a technologií brněnské právnické fakulty, který se připojil prostřednictvím svých předních expertů.

Legislativní proces bude pokračovat až do počátku příštího roku. Sledujme, jak hlasují čeští europoslanci, v roce 2019 budou europarlamentní volby. Zatím se proti „robocenzuře“ a „výpalnému za link“ postavila skupina více než sto poslanců v otevřeném dopise (z českých to byla část zvolených za ANO a za KSČM).

Smutnou roli prosazovatele tohoto přiškrcení internetu hraje zejména křesťanskodemokratická (EPP) a konzervativní (ECR) frakce, mnoho frakcí je rozpolcených. Z českých zástupců podpořil změnu europoslanec Pavel Svoboda (KDU-ČSL), který se důsledně vyhýbal přímým odpovědím na svůj postoj. Hlasování ale hovoří jasně.

Právnička specializující se na ochranu osobnosti, ochranu osobních údajů a správní právo. Založila nevládní organizaci Iuridicum Remedium, která se zabývá zejména digitálními právy a svobodou na internetu. Od roku 2008 působí v rozkladové komisi Úřadu na ochranu osobních údajů.

Helena Svatošová
Zdroj: ČT24