Holub: Vláda se hádá, jak podpořit růst. ANO sází na firmy, ČSSD na zaměstnance

Vláda dokázala vyčerpat evropské peníze, ale na druhou stranu toho o moc víc neudělala, říká komentátor Echo24 Petr Holub, který byl v úterý hostem Studia ČT24. Podle něj získané miliardy není schopna využít, a proto nečinně leží na účtech ministerstva financí, které potom tuto částku prezentuje jako přebytek státního rozpočtu.

Loni české hospodářství zaznamenalo téměř pětiprocentní růst, ale výsledné číslo je podle Petra Holuba dáno spíše efektivním čerpáním dotací Evropské unie než konkrétními opatřeními. Agenda hospodářského rozvoje, plán podpory růstu se za poslední roky neliší: „Když se člověk na ten akční plán podívá, tak zjistí, že se za poslední léta moc nezměnil, to znamená, že jednotlivé body nebyly splněny. Takových bodů je tam deset. Patří tam třeba snížení administrativní zátěže, podpora malých podniků, ekonomická diplomacie a tak dále, ale o tom vůbec řeč nebyla, takže ty body tam zůstávají a nic se s nimi neděje,“ upozornil komentátor.

Petr Holub: Jak podpořit v Česku hospodářský růst (zdroj: ČT24)

Vládu považuje za neakceschopnou a plnou střetávajících se zájmů. „Jeden zájem má hnutí ANO, které spíš vymýšlí podporu, která by pomohla velkým firmám, například Agrofertu, a proti tomu stojí sociální demokracie, která by zase ráda pomáhala státním zaměstnancům a často i dělníkům. Tyto dva směry se nemusí vždy protnout. Protnou se třeba v tom, že se zpřísní daňová pravidla pro malé firmy, to je ostatně jeden z bodů akčního plánu, který se uskutečňuje, a tam samozřejmě mohou obě dvě strany najít společný jazyk.“ Konkrétní nápad vlády je zvýšit plat státním zaměstnancům o pět procent. Českomoravská konfederace odborových svazů si pro změnu přeje zvýšení platů v dělnických profesích.

Holub očekává, že koalice bude terčem kritiky za rozpočtový schodek 60 miliard na příští rok, ale právě ve schodku také vidí její plány na budoucí výdaje. „Mohla by nastavit vyrovnaný rozpočet, je vidět, že ona vlastně jede s velkou setrvačností a nerada do těchto věcí zasahuje. Ale také je pravda, že chce v příštím roce zvýšit výdaje na státní zaměstnance, myslí si, že by mohla víc utrácet za dopravní stavby, takže si nechávala velkou rezervu,“ dodal.