Ucho Svobody: Dobře placená procházka v Národním

Jiří Suchý tehdy i teď. Miloš Forman tehdy i teď. Tak se dá krátce charakterizovat aktuální inscenace jazzové opery dvojice Suchý - Šlitr Dobře placená procházka v Národním divadle. Která má tento víkend hned dvě premiéry. Mé dojmy pocházejí z první generálky. Snad ještě nehotové, každopádně už jasně velmi dobré.

Jiří Suchý si ponechal roli Pošťáka, posla dobré zprávy. Miloš Forman pak postoupil z místa asistenta režiséra Jána Roháče, se kterým připravil televizní verzi muzikálu - v roce 1966! Samozřejmě, strašným handicapem současné podoby je a musí být neúčast Jiřího Šlitra. Majitele charismatu nenapodobitelné kombinace - nesmělý muž, skrytý svůdník. A snad I Evy Pilarové, Hany Hegerové a Nadi Urbánkové v plných silách. Ty nahrazují vesměs málo známé tváře se všemi handicapy s tím spojenými.

Ale tím možné připomínky vlastně končí. Trojice Formanů - vedle otce Miloše spolurežíruje syn Petr a scénu připravilo druhé dvojče Matěj - spolu a pamětníkem a autorem Jiřím Suchým a zkušeným dirigentem Liborem Peškem nemohli snad ani neuspět. Navíc - dochovaný klavírní výtah znovu pro orchestr instrumentoval velmi dobře Marko Ivanovič. Současně druhý dirigent. Abychom jmenovali jen některé postavy. Z generálky dále jasně vyčnívala Zuzana Stivínová v roli tety. Skvěle zpívá a především hraje. Malý triumfální návrat na scénu, ze které dobrovolně odešla. Ostatní nic nekazí, ale ani zatím nemají co slavit. Ke známosti se budou teprve muset prodrat.

Jednou radostí je ovšem sledovat zabořený divadelní orchestr, často tak rutinní. Jakoby vždycky chtěli hrát jazz. Ne, že by se nevyskytly nepřesnosti, ostatně šlo o generálku, ale živý dojem z jejich nasazení a celkové hravosti byl vynikající.

Režiséři generálku ani jednou nezastavili, snad aby neztratila tah. A nebo byli spokojeni. Tak jako já. A jak nejspíš budou spokojeni i ti, kdo se dostaví na premiéry a reprízy divadelního muzikálu, který nepotřebuje velká jména historických postav, aby přitáhl a zaujal. Místo Golema, Kleopatry nebo Draculy nabízí pošťáka, advokáta, tetu. Ale - vynikající oslava češtiny od klasika Jiřího Suchého, dodaná hudba téhož autora a nevtíravé a skvělé hity Jiřího Šlitra fungovaly určitě v době vzniku a dovolte pamětníkovi říct, že snad i dnes.

Jděte se podívat do Národního - svléklo do naha všechny muzikálové scény a tak trochu i samo sebe.

  • Jiří Suchý autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/2/153/15228.jpg
  • Miloš Forman autor: Jelena Vukotic, zdroj: MFF Karlovy Vary http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/273/27295.jpg
  • Miloš Forman autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/89/8850.jpg
  • Petr a Matěj Formanovi http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/1/83/8246.jpg