Díkůvzdání a Černý pátek v Americe

Každý čtvrtý čtvrtek v listopadu slaví Američané Díkůvzdání. Každý rok skončí toho dne v troubách na 45 milionů krocanů s nádivkou, upečení se vyhnou minimálně dva vybraní krocani, kterým dá tradičně americký prezident symbolicky milost. Američani si připomínají první úrodu prvních přistěhovalců. A v celých Spojených státech probíhá u té příležitosti takové malé stěhování národů.

Na Den díkůvzdání má být totiž rodina pospolu. A tak se cestuje z Floridy na Aljašku anebo z Kalifornie do New Yorku. Letos plánovalo cestu za příbuznými přes 40 milionů Američanů. I když je to obrovské číslo, je to o 600 000 lidí méně než vloni. Inu finanční krize se promítá všude. Kvůli pomalé ekonomice zrušily letecké společnosti mnoho letů, hlavně těch, které nebyly plně vyprodané. Celkově bylo v prodeji o deset procent letenek méně než vloni. Na některých místech vznikl menší chaos, ale při tak velkém objemu cestujících mohlo být i hůře.

Díkůvzdání je dnes hlavně rodinný oběd se spoustou jídla, během kterého se taky tradičně sleduje americký fotbal. I když jsou fotbalové zápasy běžně po celou neděli a v pondělí večer, hraje se mimořádně i v poledne na Den díkůvzdání. A tak rodinka spokojeně přežvykuje krocana, sladkou bramborovou kaši a křupavé zelené fazolky a u toho sleduje fotbal. Taková americká idylka. Kromě odpočinku už se ale zároveň začínají plánovat velké vánoční nákupy. Mnoho lidí se už totiž nemůže dočkat dalšího dne - tzv. Černého pátku.

Černý pátek, to je pátek po Díkůvzdání, kdy začíná oficiálně vánoční nákupní horečka a kdy obchodní řetězce nabízejí neodolatelné slevy a mimořádné nabídky. Ty největší akce ovšem platí většinou v časovém rozmezí od čtyř či pěti ráno do poledních hodin. Takže si umíte představit, jak to ráno před obchody vypadá, jak probíhá boj nejen o místo v řadě ještě před zavřenými krámy, ale i boj o konkrétní výrobek uvnitř. Není nic neobvyklého, že lidé se stavějí do řad už ve čtvrtek večer, postaví si stan, grilují, popíjejí kafe a čekají, jen aby byli výhodné koupi co nejblíže. Bláznovství, které v New Yorku skončilo pro jednoho pracovníka obchodního domu Walmart tragédií. Dostal za úkol v pět hodin ráno obchod otevřít. Netušil ale, že tisícový dav, který se na něj vyřítí, jej ušlape. Na druhé straně Spojených států zase zemřeli dva lidé po hádce a následné přestřelce v obchodě s hračkami.

Jméno Černý pátek dostal tento den v šedesátých letech. Přesněji v roce 1965 jej takto poprvé označila policie ve Filadelfii. Ten den se totiž policisté museli kvůli nákupům potýkat s nejhorší dopravní situací ve městě, jakou do té doby pamatovali. Zmařené lidské životy během letošního pátku po Dni díkůvzdání jsou teď dalším důvodem, proč ho nazývat černým.