Bude jezdit v Americe ještě víc Mercedesů a Volkswagenů?

Koupit si v Americe nové auto je asi tak běžné jako koupit si v Česku novou ledničku nebo pračku. Bez auta se ve Spojených státech prostě neobejdete. A nebo když jej nemáte, váš život se vám velmi ztíží. Městská doprava nefunguje mimo největší města právě dokonale, pěšky se tu mimo městská centra nechodí vůbec. Mít auto je proto naprostá samozřejmost.

Dávno je ale tomu, kdy se americké silnice hemžily výhradně vozy domácí výroby, kdy nejoblíbenější značkou byl Ford nebo Chrysler. Právě naopak, lidé si oblíbili zahraniční vozy Mercedes, Volkswagen nebo Toyota. A tak nebyli zrovna nadšení, když se dozvěděli, že americké automobilky požadují po vzoru velkých bankovních ústavů záchranné balíčky. Že těmto velkým podnikům, které si samotné nejsou schopny zajistit odbyt a které zaostávají ve vývoji aut za světem, mají dát kus ze svých peněženek.

Velká trojka - Ford, General Motors a Chrysler - hrozí bankrotem a propouštěním tisícovek zaměstnanců. GM a Chrysler navíc požadují po americké vládě miliardové úvěry. Firmy se odvolávají na finanční krizi a na prudký pokles prodeje v posledních týdnech. Do poslední chvíle to vypadalo, že americké automobilky krizi ustojí a úvěry dostanou - plán hladce prošel u poslanců. Komentátoři podotýkali, že o finanční pomoci teď přece rozhodují stejní politici, kteří v minulosti právě od automobilek dostali na své předvolební kampaně nemalé částky, a že je tedy na čase splatit dluh. Nakonec se ale dosavadní jednání zastavila v americkém Senátu. Úvěry nebudou, dokud nesnížíte platy zaměstnancům alespoň na stejnou částku, kterou vyplácí zaměstnancům v japonských automobilkách, řekli senátoři jasně. To se ale samozřejmě nelíbí odborům.

Odpůrci finanční pomoci pro automobilky tvrdí, že jejich neúspěch není jen výsledkem finanční krize, ale že jde o dlouhodobý proces výroby nekvalitních a zbytečně nákladných vozů. Proč se automobilky samotné víc nestarají a nezajímají o své zákazníky a jejich potřeby? Proč tolik plýtvají náklady a proč vyrábějí auta, o která dnes není takový zájem? Za příklad dávají americkým firmám japonské výrobce, kteří přicházejí každý rok na trh s desítkami nových, moderních a přitom praktických nápadů.

Kdo zná americká auta, ví, že jsou to auta laicky řečeno „velká“. Snad nikde jinde na světě není k vidění takový počet tzv. trucků, tedy zmenšených náklaďáčků. Řídí je tu i děti ze školy. To, že spotřeba u takových aut je větší, než u evropských modelů, je jasné. A i když je současná cena benzínu v USA za posledních pět let na svém minimu, je vzhledem ke strašáku v podobě finanční krize informace o spotřebě pro zákazníky stále důležitější. Poptávka amerických řidičů po menších vozech ukazuje automobilkám cestu, kterou by se měly ubírat. Ty už plánují například spolupráci s japonskými společnostmi a firma Ford už ohlásila, že na americkém trhu představí model Ford Fiesta prodávaný dosud výhradně v Evropě.

Šéfové detroitské trojky slíbili, že vše napraví do roku 2012. Že do té doby budou šetřit, že zvýší prodejnost a zaměří se více na boj se zámořskou konkurencí. Šéf General Motors dokonce nabídl, že bude pracovat za jeden dolar ročně. Upřímně: co ale můžeme čekat od byznysmenů, kteří se na schůzky do Washingtonu nechávají dopravit soukromými tryskáči? Jejich slibům zatím politici neuvěřili.

A tak vše začne nanovo, statisíce zaměstnanců se budou dál bát o svou práci, politici se budou dohadovat s manažery a ceny amerických aut budou možná nadále klesat, aby přilákaly potenciální zákazníky alespoň na výhodnou cenu. Automobilky teď spoléhají hlavně na Baracka Obamu, který už několikrát řekl, že se o jejich záchranu postará. Musí ale počkat minimálně do ledna. Brzo se dozvíme, jestli to do té doby firmy vydrží.

  • Starší model vozu značky Ford autor: Julie Urbišová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/582/58196.jpg
  • Uzavřená prodejna firmy Chrysler autor: Julie Urbišová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/582/58197.jpg
  • Auta firmy General Motors autor: Julie Urbišová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/6/582/58195.jpg