Jak Straka slíbil, tak udělal

Když před nedávnem rozvířila hladiny českého fotbalu informace, že v užším výběru na nového reprezentačního trenéra je vedle Dušana Uhrina staršího i František Straka, veřejnost to brala s nadšením. Tedy alespoň soudě podle různých internetových anket. Pak ale Straku fotbalový svaz opravdu vybral a nadšení bylo to tam. Nemá koncepci, žije jen srdíčkem a svými pověstnými tataráky a vlastně je relativně neúspěšný (třeba na Krétě zmohl opravdu pramálo). Takových a podobných názorů byly plné lokály i diskuzní fóra. Viděl jsem to obdobně.

Je třeba si však uvědomit, v jaké situaci se národní tým nachází. Je to pořádná polízanice, horší už to snad být nemůže. A pokud bude Straka koučovat jen jediný zápas, a to ten přípravný s Maltou, první věcí, kterou musí do týmu přinést, je vlastně právě to pověstné srdíčko. Franz, jak mu přezdívají fanoušci, tohle do puntíku splňuje. Překypuje energií, a přestože nemá leckdy zrovna diplomatické obraty, je vidět, jak moc fotbalem žije. Jenže zbývá vážně málo času, musí se jednat rychle.

Straka dnes zveřejnil nominaci na zmíněnou Maltu. Vím, že od samého začátku prosazoval nováčky, ale že to bude v takové míře (jedenáct!) jsem nečekal. Tím však určitě netvrdím, že je nominace špatná. Naopak, můžeme z ní mít radost, i když pár výhrad by se našlo.

Obrana je velice slušná - Kadlec je stálice, Šimůnek, působící v mistrovském Wolfsburgu, už měl být v reprezentaci dávno. Snad jen Limberský nebo Klein jsou možná trochu zbytečnou volbou. Kde je slávista Suchý? Snad příště… Ze zálohy vyčuhuje plzeňský Kolář, který by měl všechny síly raději věnovat samotné lize. A ani Černý není trefou do černého. Útok bez výhrad - Necid je perfektní, Papadopulosovi to střílí. Zaráží mě však volba dvou brankářů - Zlámala a hlavně Grigara, který ve Spartě leckdy neuměl (to jen s mírnou nadsázkou) ani pořádně vykopnout míč.

I tak je to krok správným směrem. Straka je naprostým opakem Brücknera, jehož sestavy často postrádaly i jen špetku invence. U Rady sice pár pokusů bylo, jenže slušní hráči ještě nejsou v kombinaci s trenérským neumětelstvím zárukou úspěchu. Je možné, že českobudějovického rodáka koncem června vystřídá díky nově složenému fotbalovému svazu někdo jiný. Mluví se o Jarolímovi, ve vzduchu visí i další jména. Jisté však je, že František Straka by mohl odcházet, alespoň co se nominace týče, s čistým svědomím. Jenže tohle je jen začátek. Teď nezbývá nic jiného, než držet palce.

František Straka
Zdroj: René Volfík/ČTK