Na prvním zasedání vlády

Mezi nejpřísněji střežená tajemství Úřadu vlády patří nahrávky z jednání kabinetu. Již s předstihem získaný záznam z první schůze nové vlády premiéra Nečase dobře ukazuje proč. Premiér Nečas: Dobré ráno, vážení kolegové. Dovolte mi, abych vás přivítal na prvním jednání naší nové vlády rozpočtové zodpovědnosti, práva a boje proti korupci. Ministři Kalousek a Fuksa: (Tlumený smích, prskání do rukávu) Nečas: Protože jste tu někteří noví, a někteří i úplně… no, prostě rád bych vysvětlil některá pravidla jednání kabinetu. Vláda podle Ústavy rozhoduje ve sboru. Tím tedy padá dosavadní princip nalézání všeobecně přijatelného kompromisu na půdorysu K 9 a o usneseních vlády hlasujeme již na principu většinovém.

Ministr John: Co? Cože?
Ministr Bárta polohlasem: Nic, neboj, nic, pořád seš předseda. Hlavně nic nepodepisuj.
Nečas: A protože se ještě zřejmě všichni úplně dokonale neznáme, dovolil bych si vás po jménech vyzvat, abyste se představili. Rád bych začal u našeho váženého doyena, pana ministra zahraničí Karla Schwarzenberga.
Kalousek: Tady!
Nečas: Děkuji. Pan ministr, předseda Radek John. John: Co? Cože?
Bárta polohlasem: Vstaň a řekni jen „tady“.
John: Tady. Dobrý večer, vážení diváci. Jsem Radek John. Určitě si ještě všichni pamatujete reportáž Janka Kroupy a Josefa Klímy…
Bárta:(kašel přehlušující vše v místnosti, křečovité pohyby nohou, nechtěně zasahující ministra Johna) John: Jau, jo, aha. Jsem Radek John…

Nečas: Prosím dál: pan ministr životního prostředí Pavel Drobil.
Drobil: (Tlumený pláč) Ta-dy. Budu dýchat za český průmysl. Proč, proč zrovna já?  Kalousek k premiérovi: Zkrať to. To tady budem do rozpočtu. Nečas: Ano, to je možná dobrý nápad. Však se ještě důkladně poznáme, čekají nás čtyři roky pilné a jistě obtížné a nevděčné práce. Jsem však přesvědčen, že tato vláda má veškeré předpoklady dokončit úspěšně svůj plný mandát Kalousek a Bárta: (tlumený smích, prskání do rukávu)

Nečas: Pan ministr zahraničí mě požádal o možnost promluvit. S velkým potěšením mu předávám slovo, pokud je již… připraven.
Kalousek: Je.
Schwarzenberg: Dobré jitro pane premiére. Dovolte mi, prosím, vyjádřiti jistou dávku zklamání, že v našem týmu chybí žena. Domnívám se, že by to našemu jednání dodalo noblesy, kterou budu muset jinak garantovati sám, jak se tak na vás koukám. Kupříkladu ve vládě pana premiéra Topolánka byla taková velmi půvabná mladá dáma, ministryně obrany, s níž jsem dojednával radar, kdo ví, kde je jí dnes konec. Ovšem také tam samozřejmě byli magoři, že, kupříkladu…Kalousek (urychleně): … pan předseda chtěl říct, že se těší na spolupráci. To já teda taky. 

Nečas: Mnohokrát děkuji. Myslím, že bychom si mohli udělat přestávku. Pan John má dotaz? John: To teda mám. My, véčkaři, jsme strana přímé demokracie, tak bych se chtěl za nás všechny zeptat: To víno tady si můžeme normálně jako brát?
Nečas: Ano, samozřejmě. Upozorňuji však, že je pouze hroznové. Sejdeme se za půl hodiny. Nebo radši v srpnu. Někdy. Možná.(Usedavý pláč).

Vydáno pod