Turecká seriálová expanze

Už je i u nás – turecký seriál. Samozřejmě je to zajímavost – jak a proč právě turecký? Proč v hlavním vysílacím čase? Proč každý všední den? Soukromá televize prý přehodnotila svou strategii?Ale ne… Pokud ji přehodnotila, v což nevěřím, uvedení tureckého mnohadílného titulu o tom rozhodně nesvědčí. Turecké seriály patří totiž v posledních letech k světově nejsledovanějším, vydělávají své zemi velké peníze, jen tak z evropských obrazovek nezmizí a bude jich přibývat. Proč taky, když se jim na nich dobře vede.

Jen za loňský rok totiž Turecko prodalo do ciziny 70 seriálů do asi 36 zemí, z toho 60% na Blízký východ a 40% do Německa, Bulharska, Rumunska, Řecka, Srbska, Chorvatska, Makedonie, Bosny a Hercegoviny, Kosova, Ruska a Ukrajiny. Jsou i na Slovensku. Účinkující herci jsou v různých zemích zváni do televizních show, na velké společenské akce, mají schůzky s diváky. Vznikají různojazyčné webové stránky – buď o více seriálech najednou nebo jen o jednom, nesčetné diskuse – od klasických pro a proti až po probírající obsah filmů nebo život herců, jak na sociálních sítích tak na různých portálech. Torrentovými cestami se jednotlivé díly stahují ostošest. Na Youtube je jich také habaděj.

Vývoz těchto seriálů na východ dokonce posílil turecký turistický ruch. Vila, kde se jeden z těch nejpopulárnějších natáčel, se na jistou dobu proměnila v muzeum se vstupným několikrát překračujícím vstupné do paláce osmanských sultánů Top Kapı v Istanbulu. Když se ji majitel nedávno rozhodl prodat, tak za cenu 50 milionů dolarů. Tisíce bohatých Arabů, sledujících seriály s celou svou rozvětvenou rodinou, létají do Turecka při každé příležitosti a Istanbul se v tomto ohledu už vyrovná Londýnu či Paříži. Nejde jen o poznání země, návštěvu Top Kapı či obdiv k zašlé slávě mocného impéria, ale často i o naději zahlédnout někoho z těch krásných slavných herců při filmování někde v ulicích.

Proč ten úspěch? Důvodů je více.
V arabských zemích s oficiálně vyznávaným islámem, kde je velmi mnoho konzervatismu, jsou turecké seriály jako milý vánek – přicházejí z muslimské země, postavy dodržují ramadán, mívají domluvená manželství, ALE nemodlí se před kamerou, k večeři si dají víno, pořádají večírky, ženy chodí pravidelně bez šátků a jsou zahrnovány láskou a pozorností, mají kariéru podporovanou manželem, mohou se rozhodnout pro potrat, mít mimomanželský vztah a nemanželské dítě. Mnohé Arabky si uvědomí, že omezení, která podstupují, nejsou vždy podmíněna islámem jako takovým a že bigotnost a misogynie v jejich světě nemají moc společného s morálkou a etikou, jak se snaží prezentovat. Tyto produkce jsou pro diváky Východu mnohem důvěryhodnější než produkce Západu, protože nabízejí nový obsah v dobře známých kulisách.

Naopak – divákům v „emancipovanějších“ evropských zemích nabízejí klasické hodnoty fungující rodiny, zodpovědnosti za sebe i své blízké, navrací je k hodnotám, které v sobě oni sice nosí, ale v životě kolem nich už tak všudypřítomné nejsou.

Romantika je také velkým lákadlem. Tyto pohádky pro dospělé mají často společné prvky s klasikou východního světa – použitá jména (Mohamed, Šeherezáda), motivy (chudá kráska se vdá do bohaté rodiny, žena učaruje svou moudrostí muži, zamilovaní překonávají společenské předsudky…). Inspiracemi jsou i Pohádky 1001 noci nebo romány výrazných autorů posledních 150 let. Stejně jako u starších amerických seriálů Dallas nebo Dynastie jsou ve středu pozornosti milostné zápletky různých generací bohaté rodiny, Turci k tomu ovšem přidali své tradice, obyčeje a estetiku. Vše je po turecku – a Turek je samozřejmě muslim – Východ mu víc uvěří, Západ ho lépe pozná. Vedle dominantních tchýní vynikají hlavní hrdinky jako energické, emancipované, úspěšné mladé ženy.

Na rozdíl od překombinovaných nebo zbytečně afektovaných mexických a brazilských seriálů nabízejí ty turecké kvalitnější zápletku, přirozenější herecké výkony, nádherné interiéry, úchvatné turecké exteriéry, sympatické i krásné herce konkurující hvězdám západních filmů.

Ne na posledním místě je kvalita produkce – a když se dovozce postará i o dokonalý dabing, má vyhráno.
(Jsou samozřejmě i interpretační perličky a posuny. Například v Bulharsku je Alláh přeložený v jednom seriálu jako Bůh. Ano, je to v podstatě stejný pojem, ale Bulharsko má značné procento muslimského obyvatelstva a vzhledem ke kulturním a společenským souvislostem tam zní podobný překlad přinejmenším divně.)

Samozřejmě to všechno vyvolává různé reakce politicky i nábožensky motivované – proti importovaným tureckým seriálům brojí jak někteří islámští náboženští vůdci, tak třeba bigotně křesťanští komentátoři v chorvatských médiích. Existují i názory o maskované politické expanzi Turecka – stačí si vyhledat řecké komentáře na téma úspěch tureckých seriálů (nemluvě o námětu o lásce Turkyně a Řeka) nebo názory bulharských nacionalistů na netových diskuzích.

Spíše se ale jedná o mediální vývoj a expanzi. Turecká státní televize TRT má 7 programů, soukromých televizí s celostátním vysíláním je minimálně 15 a těch regionálních prý 225 (nedaří se mi je spočítat…). Radiových stanic je přes 1180. Po USA a Kanadě na internetu tráví nejvíc času právě Turci. Země je na třetím místě ve světě v používání Facebooku (přes 26,5 milionu z 75 milionů obyvatel.)

Ať si o seriálech obecně myslíme cokoliv, ty turecké mohou naši televizní realitu jen obohatit a své české diváky jistě trochu vzdělají. Seznámí je sice jen s filmovým, v mnoha ohledech však reálnějším světem velké části turecké populace, vnese možná zmatek do mnoha jednostranných představ a snad nás posune i trochu dál tím, že nabourá zbytečné předsudky. Uvidíme.

  • Hrdinka tureckého seriálu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2298/229705.jpg
  • Hrdinové tureckého seriálu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2298/229704.jpg
  • Hrdinové tureckého seriálu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2298/229707.jpg
  • Hrdinové tureckého seriálu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2298/229708.jpg
  • Hrdinové tureckého seriálu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2298/229711.jpg
  • Turecký televizní seriál Nádherné století autor: ČT24, zdroj: www.hurriyetdailynews.com http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2244/224309.jpg
  • Ukázka ze seriálu autor: Muhteşem Yüzyıl, zdroj: Show TV http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2266/226566.jpg
  • Hrdinové tureckého seriálu autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/23/2298/229709.jpg