Nehaňte Vrbu. Udělal jen to, co chtěl

Ještě v pondělí odpoledne se fanoušci Viktorie Plzeň na svém fóru dohadovali, jaká nová hráčská tvář by měla v zimním přestupovém období do klubu přijít. „Největší posilou bude Vrba, pokud zůstane,“ napsal jeden z nich. Za chvíli přišla studená sprcha. Pavel Vrba, trenér, který z fotbalového suterénu dostal Viktorku dvakrát do základní skupiny Ligy mistrů, odchází k reprezentaci. „Totální zklamání. Strašná porážka nás všech. Je s námi konec. Zrada.“ Z nejčastěji opakujících se názorů čišela - a ještě dlouho asi bude - obrovská frustrace, až naštvanost.

Přitom Vrba neudělal vůbec nic špatného. V Plzni strávil pět let, a i když má do Alexe Fergusona daleko, na české poměry je to vážně dlouhá doba. Z provinčního klubu, který léta střídavě balancoval na pomezí první a druhé ligy, udělal nadprůměrný mančaft. Svou roli v tom sehrál i majitel Tomáš Paclík, který do rozjetého vlaku nastoupil až o něco později. A Sparta skončila na druhé koleji, což je mimochodem docela vtipné, protože to byly právě „geniální strategické tahy“ osazenstva z Letné, které se na vzestupu Plzně nepřímo podílelo. 

Trenér Pavel Vrba
Zdroj: Pavel Němeček/ČTK

Vrbových kvalit se nedalo nevšimnout, takže když skončil Michal Bílek po zpackané kvalifikaci na mistrovství světa, měl Miroslav Pelta jasno. Jednou se sešel jen s Vrbou, pak zase v doprovodu Paclíka, ale žádná dohoda z toho nekoukala. Začala to být už celkem nudná a vtíravá písnička. Pelta chtěl Vrbu. Vrba nic neříkal. Paclík byl razantně proti. Pak už neříkal nic ani Pelta. A stále dokola. Až se ucho utrhlo a je klid. 

Vrba byl miláček Plzně a je trapné teď na něj kydat špínu. Chtěl jít, tak šel. A proč by vlastně nemohl? Jako by už na ochozech zapomněli, co do Štruncových sadů přinesl. „Chápu rozčarování fanoušků Plzně, pro většinu z nich je to první výměna trenéra v historii,“ zní jedno z výstižných pojmenování problému. Ostatně si jej na sebe upletlo vedení Plzně, když při prodloužení smlouvy dovolilo Vrbovi do kontraktu přidat i výstupní klauzuli. Už tehdy přece museli vědět, že si pod sebou nařízli větev.

Radost fotbalistů Plzně
Zdroj: Petr Eret/ČTK

Angažování bývalého trenéra Žiliny a asistenta u slovenského nároďáku je dobrý krok a Peltova výhra. Jestli Vrba naváže na úspěchy Dušana Uhrina nebo Karla Brücknera, se teprve ukáže. Ale ač by se mohlo zdát, že jsou Paclík s generálním manažerem Adolfem Šádkem ti poražení, není to pravda. Kádr mají stejný, a pokud do týmu přivedou třeba Luboše Kozla, nastavená linie pojede dál. Hráči přicházejí a odcházejí. A stejně tak i trenéři.