„Ta bláznivá, psi a tlustý rakeťák.“ Trumpa by mohl Twitter za urážky zakázat

„Mohli bychom ho zabanovat (zakázat) za porušování našich pravidel o urážlivých tweetech,“ prohlásil Jack Dorsey, ředitel Twitteru – jedné z největších sociálních sítí. Podle něj není správné nechávat amerického prezidenta Donalda Trumpa šířit zprávy, za které by ostatní, méně slavní uživatelé, byli z platformy vykázáni.

Sociálně-mediální gigant má velmi volný standard pro hlavy států, protože to, co říkají, je podle Twitteru vždy zaznamenáníhodné. Ovšem ani pro prezidenty neexistuje žádná výjimka, která by jim umožňovala porušovat pravidla, uvedli zástupci společnosti.

Trump pravidelně využívá platformu k urážení osob i celých institucí, které se mu nějak znelíbí – od konkurentů a politiků až po média. Nebojí se přitom použít ani výhrůžky násilím, jako když v loňském roce tweetoval, že kdyby vedoucí představitelé severokorejské vlády v té době pokračovali v jejich rétorice, „tak už tu moc dlouho nebudou“.

V červenci otočil svou klávesnici proti íránskému prezidentovi, kterého varoval, aby „už nikdy nevyhrožoval Spojeným státům, nebo pocítí takové následky, jakým v historii ještě nikdo nečelil“.

O bývalé poradkyni Omarose Manigault-Newmanové pak psal jako o „bláznivé“ a „psovi“, sarkasticky zaútočil i na svého ministra spravedlnosti Jeffa Sessionse. Ten podle něj ohrožuje pozici republikánů před nadcházejícími parlamentními volbami. Severokorejského vůdce Kim Čong-una popisuje jako „malého tlustého rakeťáka“.

Trumpa na Twitteru sleduje přes 54 milionů uživatelů.

Aktuálně jej rozčílila kniha novináře Boba Woodwarda, která se objeví v příštích dnech v amerických knihkupectvích. Úryvky z ní v úterý publikovala americká média. Kniha založená na rozhovorech s vysoce postavenými členy Trumpova týmu a dalšími osobami, jejichž totožnost není odhalena, popisuje současné dění mimo jiné jako „nervové zhroucení“ exekutivy Spojených států. 

Šéf společnosti Twitter Jack Dorsey pro server Politico potvrdil, že firma se rozhoduje, zda bude prezidenta za zběsilé rozesílání závadných tweetů sankcionovat. „Musíme brát ohled na kontext, ve kterém se pohybujeme,“ uvedl Dorsey. „Moje role je klást otázky a ujistit se, že jsme nestranní a důsledně dodržujeme naše smluvní podmínky, včetně veřejného zájmu.“ Před osmi měsíci přitom Twitter uvedl na svém firemním blogu, že blokování hlav států by „potíralo důležité informace, které by lidé měli vidět a diskutovat o nich“.

Šéfa Twitteru Jacka Dorseyho, provozní ředitelku Facebooku Sheryl Sandbergovou a zástupce Googlu má v úterý vyslechnout výbor amerického Senátu pro zpravodajské služby. Jde o součást vyšetřování vnějších snah o ovlivnění amerických voleb.

Dorsey prý kongresmanům řekne, že jeho společnost „nepoužívá politickou ideologii k jakýmkoli rozhodnutím“. Twitter podle něj má zájem, aby byly slyšet všechny hlasy.

Donald Trump na Twitteru (2017)
Zdroj: Twitter

Místopředseda výboru Mark Warner předeslal, že senátoři budou chtít znát plány internetových firem a vyzvou je ke spolupráci při řešení problému, který se projevuje údajnými zahraničními snahami o ovlivnění amerických voleb. „Ze všech důkazů, které tento výbor doposud viděl, vyplývá, že společnosti provozující tyto platformy – zejména Facebook, Instagram, Twitter, Google a YouTube – stále čeká spousta práce,“ řekl Warner.

Výbor se problémem zabývá už několik měsíců. Na naléhavosti ještě získal v úterý, kdy Facebook oznámil, že zaznamenal novou koordinovanou snahu o politické ovlivňování uživatelů Facebooku před listopadovými volbami do Kongresu.

Ve Spojených státech je nadále žhavým tématem údajné ruské ovlivňování amerických prezidentských voleb v roce 2016. Dlouhodobě se jím kromě kongresmanů zabývá i tým zvláštního vyšetřovatele FBI Roberta Muellera.