Reportáže ČT o Babišovi nebyly závadné, zhodnotil etický panel

V reportážích České televize o Andreji Babišovi a jeho nákupu dluhopisů Agrofertu nenalezl etický panel ČT nic neetického. Vicepremiér, ministr financí a bývalý majitel Agrofertu si na reportáže stěžoval Radě České televize a také Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. Vyznění reportáží podle něj mohlo vyvolat pochybnosti o jejich nestrannosti a objektivitě.

Etický panel České televize posuzoval reportáže Křišťálově čisté a Voda a víno z pořadu 168 hodin a Ministerské počty Reportérů ČT.  Reportáže se pokoušely rozkrýt okolnosti nákupu korunových dluhopisů Agrofertu v roce 2013, Reportéři ČT také upozornili, že nákup dluhopisů by měl prověřit úřad podřízený Andreji Babišovi. 

„Členové Etického panelu neshledali na těchto pořadech nic neetického. Každý politik, který jednoznačně nevysvětlí své počínání včetně rozporů ve svých veřejných vyjádřeních, nutně vyvolává investigativní zájem ze strany médií,“ uvedli členové panelu ve zprávě. Četnost reportáží je podle nich úměrná významu a postavení Andreje Babiše v politické a ekonomické sféře státu.

Ministr financí ve své stížnosti tvrdil, že reportáže zpochybňují legitimitu nákupu dluhopisů a mohou účelově vyznívat tak, že Babiš lhal ohledně svých příjmů, i když to nebylo spolehlivě prokázáno. Babiš žádal rovněž pracovněprávní postih redaktorů, kteří se na vzniku reportáží podíleli.

Na počátku stály dluhopisy

Celý spor kolem Babišovy kasy vyvolalo zjištění týdeníku Echo o nesrovnalostech v ministrových financích. Před několika lety nakoupil od své někdejší firmy Agrofert právě korunové dluhopisy za téměř 1,5 miliardy korun. Využil tak mezery v zákoně, protože – vzhledem k legislativním podmínkám – úrokový výnos dluhopisů nepodléhal zdanění.

Babiš současně čelil podezření, že na jejich nákup neměl dost peněz, což ale odmítl, a dal vypracovat na své finance audit. Dvě zprávy auditorských společností potvrdily, že jeho příjmy od roku 1996 dostačovaly na to, aby mohl obligace nakoupit, přibyly ale nové pochybnosti.

Objevily se i další nejasnosti, které se týkaly jiných Babišových obchodů s Agrofertem. Jak zjistili Reportéři ČT, do doby, kdy nynější ministr financí koupil 45procentní podíl v Agrofertu – jehož tržní cena se již o tři roky dříve pohybovala na 900 milionech korun – vydělal pouze osm milionů. Vyplývá to z prověření jeho příjmů auditorskými firmami, které zadal a jehož výsledky zveřejnil sám Babiš. Subjekty, které podíly prodávaly, o okolnostech prodeje mlčí, a sám Babiš mluví o kampani.