WhatsApp nabízí nově volání zdarma, trhem ale podle všeho nezamíchá

Aplikace WhatsApp se připojila k dalším mobilním aplikacím, které nabízejí bezplatné volání. Rozšířila tak svou nabídku služeb, která byla dosud omezená jen na posílání textových zpráv, videí nebo fotek. Mobilní operátoři se však i přesto o svou pozici na trhu nebojí.

WhatsApp, která nabízí vzájemné posílání krátkých zpráv a fotografií, patří k nejstahovanějším aplikacím vůbec, na světě ji používá 700 milionů lidí. V Česku je registrován jeden milion uživatelů. Přesně před rokem aplikaci koupila společnost Facebook. Dlouho ohlašované spuštění nové služby bezplatného volání však zatím mezi odborníky rozšiřuje spíše rozpaky. Používání bezplatného volání v rámci WhatsApp není totiž tak jednoduché jako ostatní jeho funkce a není dostupné pro všechny. Pro odemknutí této nové služby je potřeba získat pozvání od jiného uživatele, který už tuto funkci aktivovanou má. A pro bezproblémové fungování aplikace je také potřeba ji aktualizovat na nejnovější verzi.

Podle českých mobilních operátorů nemají aplikace nabízející bezplatné volání zásadní vliv na výši útraty zákazníků. „Počty provolaných minut i odeslaných SMS meziročně stále rostou, takže můžeme jen konstatovat, že zmíněné služby se do útraty zákazníků nepromítají,“ uvedla mluvčí společnosti T-Mobile Martina Kemrová. Ani Adéla Konopková ze společnosti Vodafone stejně jako Kateřina Mikšovská ze společnosti O2 nevidí mobilní aplikace pro firmu jako konkurenci. Využívání bezplatných aplikací je podmíněno připojením na internet, proto se operátoři své tržby neobávají. 

Které mobilní aplikace nabízí bezplatné telefonování? 

WhatsApp – Komunikace probíhá pomocí internetového připojení, takže za využívání aplikace nejsou účtovány žádné další poplatky. První rok používání WhatsApp je zdarma, další rok je zpoplatněn částkou 0,99 dolarů.

Line – Aplikace nabízí vedle telefonování s uloženými kontakty i možnost zasílání dokumentů.

Messenger – I tato aplikace patří společnosti Facebook, která ji vyvinula primárně jako chatovací součást této sociální sítě. Postupem času získala aplikace i funkci bezplatného volání s přáteli na Facebooku. Messenger na celém světě používá přes půl miliardy lidí, čímž se řadí mezi deset nejstahovanějších aplikací pro operační systém Android.

Viber – 450 milionů uživatelů po celém světě používají tuto aplikaci, díky které lze bezplatně telefonovat přes mobilní telefon s těmi, kteří službu Viber také využívají. Nicméně při instalaci je potřeba aplikaci umožnit nahlédnout do svého seznamu kontaktů, což může být zásahem do citlivých osobních údajů.

Tango – Uživatelé mohou telefonovat a psát zprávy ostatním členům sítě, pro používání je nutné zadat jméno a číslo mobilního telefonu.

ooVoo – Vedle telefonování s kontakty je možné i volání na běžné telefonní linky, mobilní čísla jsou ale výrazně dražší než pevné linky. 

Skype – Jednoho z prvních průkopníků bezplatného telefonování lze používat jak na mobilních zařízeních, tak i na stolních počítačích. Aplikace je zdarma, pro telefonování do klasických mobilních sítí je potřeba si nabít kredit. V bezplatné variantě se zobrazují reklamní sdělaní. Podle informací z roku 2014 používá Skype každý měsíc přes tři miliony Čechů, což je téměř polovina všech Čechů, kteří mají přístup k internetu; celosvětově loni využívalo Skype každý měsíc přes 300 milionů uživatelů.

ICQ – Tato dříve oblíbená chatovací aplikace na počítači umožňuje po stažení další aplikace vedle zasílání písemných zpráv nově i hovory s uloženými kontakty. 

Yuilop – Aplikace umí rozesílat i textové zprávy. Volání je možné po nabití kreditu, který se zvyšuje častějším používáním aplikace a doporučováním dalším přátelům. 

Fring – Tato méně známá aplikace nabízí bezplatné volání až čtyř uživatelů naráz, po nabití kreditu zde také funguje volání na klasické telefonní linky. Aplikaci v současnosti používá několik desítek milionů uživatelů ve 200 zemích světa.

Forfone – Stejně jako u jiných aplikací je kvalita služby závislá na kvalitě internetového připojení. Uživatelé dostanou kredit na volání na pevné linky.