ČT natočila film o historii slavného Orchestru Gustava Broma

Brno - Česká televize natočila hodinový dokument o legendárním jazzovém kapelníkovi Gustavu Bromovi a jeho brněnském orchestru. Režisér Pavel Jirásek a dramaturg Vladimír Strakoš se v pořadu stylizují do rolí jazzových detektivů, kteří pátrají v minulosti big bandu.

Jirásek se Strakošem při pátrání zjistili, že Orchestr Gustava Broma byl výjimečnou hudební institucí. „Dokument připomíná zejména éru 60. let, kdy byl orchestr hodnocen americkými kritiky jako jeden ze šesti nejlepších jazzových uskupení na světě,“ řekla Hana Orošová z brněnského studia ČT.

Diváci se mohou těšit na vzácné záběry z televizních archivů nebo rozhovory s bývalými i současnými hudebníky z orchestru. Jedná se třeba o zpěvačky Jarmilu Veselou a Helenu Blehárovou nebo trumpetistu Jaromíra Hniličku, jenž v souboru hraje více než 50 let.

Televizní pátrání končí po smrti kapelníka Broma v roce 1995. Pořad nazvaný U sta Bromů odvysílá v sobotu večer program ČT2. Režisér Pavel Jirásek se brněnské scéně věnuje dlouhodobě. Před dvěma lety natočil dokument Hudební ghetto Brno?, který měl přinést odpověď na otázku, zda má jihomoravská metropole svou specifickou hudební duši.

Orchestr Gustava Broma se poprvé představil v létě roku 1940 v Rožnově pod Radhoštěm. Po krátkém působení ve Zlíně pak zakotvil v Brně. Pod taktovkou Broma absolvovala kapela přes 250 zahraničních turné.

Brom také mimo jiné začátkem šedesátých let otextoval a nazpíval slavnou socialistickou píseň Pocta astronautovi, resp. Dobrý den, majore Gagarine, která oslavovala prvního kosmonauta Jurije Gagarina.