Zahájení olympiády viděla u obrazovek zhruba polovina diváků

Praha - Přímý přenos slavnostního zahájení letních olympijských her v Pekingu si v pátek po obědě nenechala ujít více než polovina diváků sledujících televizní vysílání. Přímý přenos úvodu her na pekingském stadionu přezdívaném Ptačí hnízdo sledovalo na ČT2 780.000 dospělých diváků.

To je více než u dvou předchozích „mimoevropských“ letních her v Atlantě v roce 1996 a v Sydney o čtyři roky později, ale kvůli několikahodinovému časovému posunu méně než u her v Barceloně v roce 1992 a v Aténách před čtyřmi lety.

„Zahájení LOH, respektive celé pětihodinové vysílání na ČT2 sledovalo devět procent dospělých, tedy 780.000 diváků při podílu (na sledovanosti) 51,1 procenta,“ sdělil dnes mluvčí ČT Ladislav Šticha.

Údaje o sledovanosti ovlivňuje časový posun. V případě Pekingu diváci v České republice sledují hry v přímém přenosu se šestihodinovým posunem. Slavnostní zahájení začalo po 20:00 tamního času, v ČR bylo o šest hodin méně.

Před čtyřmi lety sledovalo zahájení her v Aténách 1,37 milionu dospělých. Hry se ovšem konaly ve stejném časovém pásmu, jako je ČR. Přímý přenos slavnostního zahájení letní olympiády v australském Sydney v roce 2000 vidělo kvůli časovému posunu „pouze“ 349.000 lidí. Větší zájem byl o záznam zahájení her v Sydney, který si nenechalo ujít 1,76 milionu diváků. Při zahájení her v americké Atlantě bylo u obrazovek při přímém přenosu 320.000 diváků, zatímco u záznamu pro časový posun dokonce 2,56 milionu.

Přímý přenos zahájení her ve španělské Barceloně v roce 1992 vidělo 3,8 milionu dospělých. V té době, stejně jako v roce 1996, se ovšem sledovanost neměřila mnohem přesnějším peoplemetrovým měřením jako od roku 1997, ale pomocí sociologického průzkumu, vedeného formou takzvaného „deníčkového“ dotazování. Údaje o sledovanosti před rokem 1997 jsou tak většinou mnohem vyšší než od roku 1997.